Debatt

Sluta gnälla Löfven, var stolt över Almedalen

Debattören: Veckan är något unikt – och viktigare än någonsin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att statsminister Stefan Löfven väljer att avstå Almedalsveckan är tråkigt, men något vi respekterar. Däremot är sättet han gör det på djupt beklagligt, skriver Eva Nypelius och Peter Lindvall, Region Gotland. Bilden är ett montage.
Att statsminister Stefan Löfven väljer att avstå Almedalsveckan är tråkigt, men något vi respekterar. Däremot är sättet han gör det på djupt beklagligt, skriver Eva Nypelius och Peter Lindvall, Region Gotland. Bilden är ett montage.

DEBATT

DEBATT. Almedalsveckan är Sveriges och Nordens största demokratiska mötesplats, unik i sitt slag. Många är länderna som avundsjukt blickar mot oss. Att statsminister Stefan Löfven väljer att avstå Almedalsveckan är tråkigt, men något vi respekterar.

Däremot är sättet han gör det på djupt beklagligt. Han väljer att aktivt ta ställning mot veckan och menar att den blivit för mycket av lobbyister och näringsliv och för lite av folkrörelse och enskilda medborgare.

Statsministerns val att avstå Almedalsveckan sätter åter ljuset på den kritik som på senare år riktats mot veckan. Att den skulle blivit för kommersiell på bekostnad av politiken.

Vi delar bilden av att näringslivet syns allt mer, men det är politiken själva som måste ta ansvar för sin synlighet. Det är de åtta riksdagspartierna som ytterst ansvarar för veckan, och genom sina arrangemang och sitt deltagande låter politiken ta plats.

I de oroliga tider vi befinner oss nu känns demokratiska mötesplatser viktigare än någonsin. När omvärlden gungar och populismen breder ut sig behövs demokratiska samtal i olika former. Det är vår fasta övertygelse att Almedalsveckan fortsatt behövs och fyller en viktig funktion. Den öppna Almedalsandan gör att olika politiska åsikter får plats sida vid sida. Politiker, näringsliv, intresseorganisationer och besökare samlas på en liten yta. Det unika ligger i närhet och intimitet.

Det mesta under Almedalsveckan händer i det offentliga rummet och är öppet för vem som helst. Det skiljer sig från andra toppmöten som äger rum bakom avspärrningar, säkerhetsarrangemang och med massiv polisbevakning. 25 procent av evenemangen 2018 arrangerades av ideella organisationer och 12 procent av statliga myndigheter. Representanter från de åtta riksdagspartierna deltog i 2396 programpunkter under veckan.

Almedalsveckan har kopierats framgångsrikt i bland annat Danmark, Norge, Belgien och i våra baltiska grannländer, och får allt fler utländska besökare. Även Sydkorea, Nepal, Somalia och Ukraina står i startgroparna.

Listan växer för varje år, länder som tittar på Sverige som föregångare och som aktivt valt att investera och satsa för att skapa sina egna demokratiska arenor. Almedalsveckan är något unikt, och något som alla svenskar, även Sveriges statsminister borde vara stolta över.


Eva Nypelius, regionstyrelsens ordförande Region Gotland
Peter Lindvall, regiondirektör Region Gotland


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Gotland

LÄS VIDARE

DEBATT Polisens taktik mot NMR – en katastrof

ÄMNEN I ARTIKELN

Gotland

Region Gotland

Stefan Löfven

Almedalsveckan