Alla har fel om klimatet – utom Centerpartiet

C-toppar: Det är ofattbart att lyssna på de svenska partierna i miljödebatten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-05-06 | Publicerad 2019-04-26

Ser man nyktert på klimatpolitiken förstår man att alla våra andra svenska partier är ute och cyklar, skriver Fredrick Federley, Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner.

DEBATT. Vi har inte många år kvar på oss att säkerställa att vi lyckas mota klimatförändringarna och håller jordens uppvärmning till under 1,5 grader. EU-valet den 26 maj är den största möjligheten som du har för att kunna välja en politik som når detta.

Till skillnad från de rödgrönas tillväxtfientliga klimatalarmism och de konservativas klimatskepsism driver Centerpartiet en klimatpolitik som fungerar, som både klarar klimathotet och ser till att vår ekonomi är stark.

En effektiv klimatpolitik kräver två saker – dels att vi politiker vågar vara hårdhänta i klimatambitionerna och att vi ser till att få fram alla de miljarder i investeringar som kommer krävas för att vi verkligen ska nå våra mål. Dessa, mestadels privata investeringar, är det viktigaste vi har i klimatfrågan i stället för den utspelscirkus som alltid uppstår i valrörelsen.

Våra höga målsättningar kommer nämligen inte betyda någonting om vi inte ser till att göra industrin, energiproduktionen och transporterna gröna.

Rent faktiskt består denna omställning i investeringar i nya maskiner, effektiviseringar och nya anläggningar. Vad de har gemensam är att de kostar mycket pengar och måste göras långsiktigt.

Ingen statsbudget kommer klara av att finansiera allt detta. Därför måste vi se till att det privata, det vill säga allt från enskilda människor, som du och jag, till enorma företag lägger sina pengar på solpaneler på taket, en ny vindkraftspark eller en sprillans ny anläggning för att kunna tillverka fossilfritt stål. Vi måste veta att pengarna vi investerar också kommer tillbaka.

Vi behöver alltså en klimatpolitik som går i linje med ekonomin och verkligheten. Därför är det ofattbart att lyssna på de svenska partierna i miljödebatterna.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet tror att minskad tillväxt löser problemen. Socialdemokraterna har i EU-sammanhang strösslat miljarder över Östeuropa i stället för att stimulera grön industri också där. Liberalerna sätter allt sitt hopp på en koldioxidskatt som aldrig kommer bli av. Sverigedemokraterna verkar inte tro att klimathotet är på riktigt. Bara snäppet bättre är Moderaterna och Kristdemokraterna som tycker att resten av världen ska göra grovjobbet, och bara vill prata om kärnkraft. En fråga som över huvudtaget inte ligger på EU-nivå.

Ser man nyktert på det här förstår man att alla dessa partier är ute och cyklar. 

När Centerpartiet under fredagen har vår valupptakt inför EU-valet gör vi det med övertygelsen om att Europa behöver en grön omställning som går i takt med ekonomin.

Som kraftigt höjer klimatambitionerna så att vi når netto-noll utsläpp så snart som möjligt. Som vill få bort subventionerna till fossil energi, men samtidigt ge stöd till klimatinnovationer. Som vill förbättra EU:s handel med utsläppsrätter och göra det dyrare att släppa ut.

I den politiska debatten så kommer vi säker både ägna oss åt både siffer- och utspelsbingo för att vi ska visa vilket parti som är det mest klimatambitiösa. Vi kommer höra klimatförnekare och klimatalarmister.

Med Centerpartiets politik får Europa klimatleveranser. Vår klimatpolitik behövs i Europa.


Fredrick Federley, Europaparlamentariker och toppkandidat i EU-valet (C)
Abir Al-Sahlani, Tvåa på Centerpartiets lista i EU-valet
Emma Wiesner, Trea på Centerpartiets lista i EU-valet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.