Människor skjuts ihjäl – ni står handfallna

Moderaterna: Urvattnade förslag i regeringens program

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hur många fler sprängningar ska ske i våra bostadsområden och eller oskyldiga människor skjutas ihjäl innan regeringen förstår allvaret, skriver  Johan Forssell, Rättspolitisk talesperson (M).
Hur många fler sprängningar ska ske i våra bostadsområden och eller oskyldiga människor skjutas ihjäl innan regeringen förstår allvaret, skriver Johan Forssell, Rättspolitisk talesperson (M).

SLUTREPLIK. Den försynta kriminalpolitiken som Morgan Johansson och Mikael Damberg nu talar sig varma för är inte bara naiv – den är högst ansvarslös. Vi var i samtalen överens om det brottsförebyggande, men när det gäller den skärpta rättspolitiken stod vi långt ifrån varandra. Hur många fler sprängningar ska ske i våra bostadsområden och eller oskyldiga människor skjutas ihjäl innan regeringen förstår allvaret?

Moderaterna har varit bestämda med de åtgärder som måste genomföras. Det handlar om 10 punkter med skarpa budget- och lagförslag. Men regeringen saknar uppenbarligen både krisinsikt och den politiska viljan att verkligen vilja göra något åt de kriminella gängen som håller delar av Sverige i ett järngrepp.

Problemet med regeringens program är vad som saknas. Det saknas förslag om att stärka polisen genom en riktad lönesatsning och en betald polisutbildning. Om dubbla straff för gängkriminella, helt slopad ungdomsrabatt för de över 18 år, slopad mängdrabatt och att införa ett system med visitationszoner.

Som exempel kan nämnas att regeringen även fortsättningsvis vill bjuda en myndig person som döms för att ha försökt mörda någon på upp till halva straffet i rabatt.

Vidare innehåller regeringens program alltför många urvattnade förslag. Det handlar bland annat om att förutsättningslöst utreda ett system med kronvittnen respektive anonyma vittnen – här vill Moderaterna ge en utredare direktiv att ta fram skarpa förslag. Sammantaget är regeringens lista i princip klinisk fri från samtliga mönsterbrytande åtgärder som haft effekt i andra länder.

Om regeringen lägger fram verkningsfulla förslag i riksdagen kommer vi att rösta för dessa. Men vi kommer också börja agera mer aktivt i riksdagen för att åstadkomma skarp lagstiftning. För tyvärr talar det mest för att regeringen fortsätter stå handfallen när människor skjuts ihjäl och bomber detonerar mitt i våra bostadsområden.


Johan Forssell, Rättspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE