Debatt

Svenska företag, låt anställda klimatstrejka

Fridays for future: Visa att vuxna kräver förändring för klimatet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu vänder vi oss till arbetsgivarna. I den mån ni kan, tillåt era anställda att manifestera för klimatet den här veckan, skriver 17 skolstrejkande ungdomar från Fridays for future Sverige.
Nu vänder vi oss till arbetsgivarna. I den mån ni kan, tillåt era anställda att manifestera för klimatet den här veckan, skriver 17 skolstrejkande ungdomar från Fridays for future Sverige.

DEBATT

DEBATT. Vi befinner oss i en kris. En kris som beror på åratal av mänsklig påverkan på klimatet som ingen gjort tillräckligt mycket åt. En kris som är så allvarlig att vi skolungdomar behöver offra vår utbildning för att kräva att någonting görs.

Nu är det bråttom och om ingenting görs riskerar vi att inte få någon framtid alls att studera inför.

Ungdomar över hela världen har under ett år krävt förändring genom strejk. Det är dags för de vuxna att göra detsamma. Vi har bett fackförbunden att uppmana sina medlemmar till manifestation för klimatet.

Nu vänder vi oss till arbetsgivarna. I den mån ni kan, tillåt era anställda att manifestera för klimatet.

Fridaysforfuture uppmanar internationellt de vuxna att delta i manifestationer för klimatet 20–27 september. Både fackförbund och företag runt om i världen kommer därför delta. Den största internationella fackorganisationen ITUC har uppmanat sina 200 miljoner medlemmar att delta, och tusentals företag har gått ut med att de ska vara med.

Bland annat Ben & Jerry's, Patagonia, Lush och Tumblr manifesterade på olika sätt den 20 september, och Scania stängde ner all sin verksamhet den för att i stället utbilda sina 52 000 anställda om klimatet. Dessutom lämnade runt 1 800 anställda på Amazon sina jobb i protest, och anställda på Google, Microsoft och Facebook gjorde detsamma.

I Sverige har vi uppmanat fackförbunden att manifestera i solidaritet med oss den 27 september och dessutom att uppmana sina medlemmar att göra likadant. Bland annat TCO, SACO och LO kommer att uppmuntra sina medlemmar att manifestera.

Nu vänder vi oss till företag och arbetsgivare. Miljontals ungdomar, ett flertal multinationella organisationer såväl som företag, har förstått att vi befinner oss i en krissituation som berör alla, inte minst näringslivet.

De har bestämt sig för att agera, och som moderna företagare bör ni göra det med.

Nästa år måste vi sänka utsläppskurvan drastiskt för att ha en chans att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader, vilket vi är tvungna till, om vi inte vill riskera allvarliga konsekvenser som kan resultera i samhällskollaps.

Nästa år ska dessutom Parisavtalet börja gälla, och då krävs det att vår politik går i linje med avtalet.

Vi ungdomar har strejkat i ett år. Vi hoppades att det skulle räcka. Men utsläppen ökar fortfarande och vår politik går inte i linje med avtalet.

Politiker kommer till våra strejker för att berömma oss och ta foton, men vi vill inte ha beröm, vi vill att de håller sina löften och säkrar vår framtid. Det är dags att se till att de går från ord till handling.

Det här är en utmaning till Sveriges arbetsgivare. I den mån ni kan, tillåt era anställda att delta i manifestationen den 27 september, eller ännu hellre, låt hela företaget delta. Visa att även vuxna kräver förändring.


Eira Fröhling
Isabelle Axelsson
Alde Fermskog
Edit Liedberg
Alexander Ahl
Linnéa Henningsson
Nora Sverredal
Sophia Axelsson
Mina Pohankova
Andreas Magnusson
Ell Jarl
Liv Hanérus
Tyra Blum
Morrigan Malmberg
Simon Lagerlöf Petéus
Melda Nahnfeldt
Tindra Jällhage
Skolstrejkande ungdomar från Fridays for future Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet

LÄS VIDARE

DEBATT Försvara dem som försvarar vår planet

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet

Fridays for future

Tumblr

Fackförbund

Strejk

Amazon

TCO