SVT, era program för barn är rena skräpet

Debattörerna: Var är dagens motsvarigheter till ”Fem myror” och ”Björnes magasin”?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ska public service gynna stora internationella produktionsbolag med skattepengar och samtidigt presentera sexistiskt skräp för barnen, undrar Kajsa Stina Romin och Johan Romin.
Ska public service gynna stora internationella produktionsbolag med skattepengar och samtidigt presentera sexistiskt skräp för barnen, undrar Kajsa Stina Romin och Johan Romin.

DEBATT. Vad är det för skräp som erbjuds våra barn? SVT ska stå för kvalitet, mångfald och ett programutbud fritt från reklam. Det ska vara en plats där föräldrar ska kunna känna trygghet att barnen får det absolut bästa.

Är det så? Tyvärr inte. SVT Barns utbud är under all kritik.

Att SVT Barn låter en artist, med en låt med som har ett tydligt knarkbudskap, uppträda i "Sommarlov" är upprörande i sig. Men det är bara toppen av ett isberg där SVT Barn just nu gör allt för att solka ned sitt över 50-åriga unika arv som producenter av högkvalitativ barn-tv.

SVT Barn, som tidigare hette Barnkanalen, har ett utbud som knappt skulle platsa i den genomkommersiella kanalen Nickelodeon. Det är fragmentariska program med dåligt inlästa repliker, hetsiga skrik och osammanhängande berättelser.

För alla er som inte har barn, och som kanske inte kommer i kontakt med SVT Barns utbud, kan man kort sammanfatta upplägget så här: En billigt producerad inramning med programledare i studio varvas med inköpt animerat eller dubbat skräp.

Och den som tror att det handlar om animation i Musse Pigg-stil tror fel. Det här är trams som vare sig har någon handling, än mindre något gott budskap. Det är skrikigt och massproducerat. Det är unkna könsroller, och i vissa fall förhärligas våld och mobbing. Barn kallar andra barn för ”pottsorkar”.

Vår egen tids ”Tom och Jerry” skulle vara värda en Oscar för bästa film i jämförelse med detta bottenskrap.

Våra barn älskar sommarlovsinramningen med figuren Sommarskuggan och är engagerade i avslöjandet vem som kan tänkas finnas i den svarta kostymen. Men varför måste detta varvas med det inköpta skräpet? Varför inte satsa mer på det egenproducerade materialet?

Har idétorkan på SVT Barn fullkomligt suddat bort all kreativitet?

Finns det då inte någon svensk produktion som är värd att klassas som public service? Finns det några program i dag som platsar bland storheter som Fem myror, Björnes magasin eller Trazan och Banarne? Program som både är roliga och underhållande men som samtidigt är smarta, välproducerade och pedagogiska? Något som helt enkelt har den kvalitet som SVT lovar tittarna?

Det finns några få undantag, men på det stora hela är svaret nej.

Som vuxen tar man sig för pannan när SVT Barn försöker tävla med YouTube-stjärnors olika påhitt, som att mixa all glass i en affär och äta upp, eller att bada i ett badkar fyllt med godis. Det är glada programledare som hittar på "pranks"" på stan där allt är filmat med smartphones. Det är säkerligen billigt, och kanske får det några småttingar att skratta lite, men är det public service uppgift att fylla ett badkar med godis?

Och framförallt, ska public service gynna stora internationella produktionsbolag med skattepengar och samtidigt presentera sexistiskt skräp för barnen?

Hur kunde det gå så fel?

Till och med våra egna små barn, fyra och fem år gamla, sammanfattar det hela så här: "Nu kommer det skjäp, nu får vi spola fjam”.

Kajsa Stina Romin, fotograf och tv-producent, trebarnsförälder
Johan Romin, tv-producent och författare, sexbarnsförälder.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE