Debatt

Inför fängelse på obestämd tid för dem som misshandlar

Jimmie Åkesson: Ett av våra förslag till övriga partier i dag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Återkommande trakasserier eller våld mot kvinnor ska kunna leda till fängelse på obestämd tid genom förvaringsdom, till dess att de inte längre bedöms utgöra en fara för andra. Det är ett av våra förslag till övriga partier i dag, skriver Jimmie Åkesson.
Återkommande trakasserier eller våld mot kvinnor ska kunna leda till fängelse på obestämd tid genom förvaringsdom, till dess att de inte längre bedöms utgöra en fara för andra. Det är ett av våra förslag till övriga partier i dag, skriver Jimmie Åkesson.

DEBATT

DEBATT. Den senaste tidens mord på kvinnor har med all rätta upprört många. På bara tre veckor har fem kvinnor bragts om livet under närmast bestialiska omständigheter. I samtliga fall tycks de misstänkta männen på olika sätt ska ha känt, eller varit bekanta, med kvinnorna innan dödsfallen.

Med anledning av detta har reaktionerna från inte minst politiskt håll varit starka, och tidigare under veckan kunde Miljöpartiet avisera att de bjuder in samtliga partier till samtal om just våld mot kvinnor.

Det är ett initiativ som vi ser positivt på, även om den naturliga frågan blir varför regeringen väljer att agera först nu när de pressas av media och övriga riksdagspartier.

Varje år dödas i genomsnitt 13 kvinnor i Sverige, och det finns i nuläget inte mycket som tyder på att den siffran kommer att minska framöver. Samtidigt har regeringen visat en extrem handfallenhet gentemot våldet mot kvinnor och gjort väldigt lite för att motverka utvecklingen – snarare tvärtom.

Som exempel har vi i Sverigedemokraterna i flera år föreslagit att utfärdandet av kontaktförbud för utsatta kvinnor ska förenklas och att straffet för överträdelse av kontaktförbud ska skärpas, vilket gång på gång avvisats av de båda regeringspartierna.

Vi kommer heller inte ifrån faktumet att en betydande del av denna typ av brottslighet grundar sig i en förlegad kvinnosyn som dessvärre fått allt större fäste i Sverige efter åratal av ansvarslös massinvandring från företrädesvis mellanöstern.

En massinvandring som ihärdigt påhejats och drivits på av bland annat nuvarande regering.

Ovanstående till trots ser vi dock dagens samtal med tillförsikt. Sverigedemokraternas utgångspunkt i arbetet mot kvinnovåld har alltid varit att kvinnors trygghet, integritet och frihet måste sättas i första rummet.

Vi måste utgå från att säkra friheten för våldsutsatta kvinnor med en garanti. För att kunna garantera detta krävs det att man samtidigt är beredd att frånta friheten helt för de individer som utgör ett hot. Det är alltid gärningsmännen som ska straffas – inte de kvinnor som tvingats leva med trakasserier, förföljelse och våld.

Inför dagens samtal med övriga partier kommer vi därför ta med oss en rad förslag med syfte att säkerställa detta:

  • Återkommande trakasserier eller våld mot kvinnor ska kunna leda till fängelse på obestämd tid genom förvaringsdom, till dess att de inte längre bedöms utgöra en fara för andra.
  • Skärpta straff för grov fridskränkning och kvinnofridskränkning till 2 års straffminimum.
  • Permissioner under avtjänat straff ska kunna villkoras utifrån brottsoffrets samtycke.
  • Underlätta utfärdandet av kontaktförbud, samt skärp straffen för överträdelse.
  • Elektronisk övervakning ska möjliggöras omedelbart vid utfärdat kontaktförbud.
  • Höjt skadestånd för kvinnovåldsbrott.

Detta utöver våra befintliga förslag om bland annat avskaffad mängdrabatt, utökat vittnesskydd och obligatorisk utvisning av utlänningar vid grov brottslighet.

Sedan tidigare finns det även en stående inbjudan från oss Sverigedemokrater för den som vill ansluta sig till en politik som delar ut ordentliga och kännbara straff till grova våldsbrottslingar, kvinnomisshandlare och mördare.

Denna inbjudan innehåller också konkreta förslag på hur vi i grunden tar itu med de bakomliggande orsakerna till denna typ av – till stora delar – importerad brottslighet.

Det är min genuina förhoppning att den senaste tidens händelser blir något av en väckarklocka för en regering som regelbundet agerar alldeles för otillräckligt och för sent, och att dagens samtal mynnar ut i konkreta åtgärder som gör verklig skillnad för svenska kvinnors trygghet.


Jimmie Åkesson, partiledare (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Dödade kvinnor

LÄS VIDARE

DEBATT Kvinnor mördas – även när medierna tröttnat

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödade kvinnor

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Våldet mot kvinnor