Debatt

Tar ni fajten mot fusket, ministrar?

M: Stoppa arbetskraftsinvandringen av personliga assistenter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I stället för att ägna sig åt verkningslösa tweets borde migrationsminister Morgan Johansson och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi stödja Moderaternas förslag om att stoppa arbetskraftsinvandringen för personliga assistenter, skriver Maria Malmer Stenergard.
I stället för att ägna sig åt verkningslösa tweets borde migrationsminister Morgan Johansson och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi stödja Moderaternas förslag om att stoppa arbetskraftsinvandringen för personliga assistenter, skriver Maria Malmer Stenergard.

DEBATT

DEBATT. I dagarna har det kommit nya rapporter om fusk med arbetskraftsinvandring kopplat till personlig assistans. Om allting blir som vanligt, så kommer migrationsminister Morgan Johansson och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi att twittra upprört och argt om detta. Men det är också allt som händer.

I stället för att ägna sig åt verkningslösa tweets borde de stödja Moderaternas förslag om att stoppa arbetskraftsinvandringen för personliga assistenter.

Rapporterna om fusk kopplat till arbetskraftsinvandring för personlig assistans duggar tätt. Det handlar om ett cyniskt utnyttjande av såväl brukare som arbetskraft men också av det svenska folkets skattemedel. Vinnare, om man ska använda den termen, är kriminella gäng.

Nationellt underrättelsecentrum, där bland annat polisen ingår, har gång på gång larmat om att arbetskraftsinvandring till personlig assistans är föremål för avancerade upplägg kopplad till organiserad brottslighet.

Det handlar exempelvis om så kallad brukarimport, upplägg där skenanställning har använts för att tillskansa sig arbetstillstånd och i förlängningen begära assistansersättning för medföljande familjemedlem. En cynisk form av människohandel. Detta måste få ett stopp.

Socialdemokraterna har styrt Sverige drygt sex år. Lika länge har partiet ondgjort sig över arbetskraftsinvandringen. Argast av dem alla, likt matadoren i Tjuren Ferdinand, brukar Morgan Johansson vara.

Men till skillnad från matadoren, så vill inte ens Morgan Johansson ta den riktiga fajten. Och ändra på reglerna för att stoppa fusket. Han nöjer sig i stället med några upprörda inlägg på twitter.

Ardalan Shekarabi vill inte vara sämre än sin parti- och ministerkollega: han bråkar mest på Twitter. De både ministrarna använder gärna någon slängig etikett om Moderaternas ”nyliberala” eller ”tokliberala” regler för arbetskraftsinvandring.

Faktum är att Moderaterna har lagt en rad förslag i riksdagen om att skärpa regelverket för arbetskraftsinvandring. Det handlar bland annat om att höja lönekraven och införa försörjningskrav för anhöriga (du läste rätt – det finns inte i dag!).

Men det handlar också om att stoppa arbetskraftsinvandringen för personliga assistenter. De entydiga rapporterna om fusk och missbruk kopplat till arbetskraftsinvandring till personlig assistans talar sitt tydliga språk. Vi kan inte stillatigande se på.

Det är inte Moderaterna som är ”nyliberalerna” eller ”tokliberalerna” i denna fråga, det är i själva verket Morgan Johansson och Ardalan Shekarabi.

Det är inte Moderaterna som undertecknat Januariöverenskommelsen som slår fast att ”dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas”. Det är regeringspartiet Socialdemokraterna som undertecknat den överenskommelsen.

Det är också vi moderater som har förslaget på lösning: stoppa arbetskraftsinvandringen av personliga assistenter till Sverige. Förslaget finns på riksdagens bord. Från Socialdemokraterna har inte något förslag kommit alls. Under hela denna regeringstid.

Om migrationsministern verkligen vill göra en insats som gör avtryck även utanför Twitter så borde han övertyga sina partikollegor att rösta på Moderaternas förslag i riksdagen.

Morgan Johansson är svaret skyldig: Kommer Socialdemokraterna att rösta för Moderaternas förslag om att stoppa arbetskraftsinvandringen för personliga assistenter när det kommer upp för omröstning i riksdagen?


Maria Malmer Stenergard, ordförande Socialförsäkringsutskottet, migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Maria Malmer Stenergard

LÄS VIDARE

DEBATT Dags att förenkla för arbetskraftsinvandring

ÄMNEN I ARTIKELN

Maria Malmer Stenergard

Moderaterna

Ardalan Shekarabi

Migrationspolitik

Socialdemokraterna

Människohandel