Arbete ska alltid löna sig bättre än bidrag

Replik från Moderaterna om arbetslösas ersättning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Elisabeth Svantesson svarar Ylva Johansson.
Elisabeth Svantesson svarar Ylva Johansson.

REPLIK. Integrationen fungerar inte i Sverige. Det dröjer länge innan nyanlända kommer i jobb och många gör det aldrig. Därför behövs kraftfulla reformer för att fler ska göra rätt för sig. Framför allt behöver kraven på att komma i egen försörjning öka. Och arbete ska alltid löna sig mer än att leva på bidrag. Det är bärande delar i Moderaternas plan för ett starkare Sverige.

Till skillnad mot vad Ylva Johansson skriver är det här de politiska skillnaderna blir tydliga.

Regeringen bygger ut bidragssystemen och gör det mindre lönsamt att arbeta. Och den förda arbetsmarknadspolitiken är ett misslyckande. Stefan Löfven lovade 85 000 jobb- och utbildningsplatser. Hittills har dock endast 4 000 platser skapats. Det visar en granskning från Aftonbladet nu i veckan.

Det duger inte. Konkreta reformer krävs för att vända utvecklingen.

Det behövs ett bidragstak, så att det alltid lönar sig att arbeta. Och den som lever på bidrag måste söka jobb även utanför området där man bor.

Drivkrafter att gå från bidrag till jobb ska vara tydliga. Jobbstimulansen i etableringsersättningen är avsedd att mildra marginaleffekterna vid till exempel korta uppdrag och deltidsjobb, som ofta är första vägen in på arbetsmarknaden.

Samtidigt vill vi öka kraven i integrationen: Utbildningsplikt för nyanlända vuxna som inte har grundskoleutbildning. Krav på att lära sig svenska ska vara en central del för att få permanent uppehållstillstånd. Samhällsorienteringen ska vara obligatorisk på riktigt.

Ylva Johansson fortsätter däremot att vara svaret skyldig. Hur ska regeringen bryta utanförskapet och se till att fler arbetar och försörjer sig själva?


Elisabeth Svantesson, arbetsmarknads- och integrationspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE