Debatt

Ta chansen – låt även svenskar äta insekter

Debattörerna: Ska Livsmedelsverket slå ut oss som vill producera den nya klimatsmarta maten?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ska Sverige ligga sist när det gäller att ställa om matvanorna mot mer klimatsmart? Man kan fråga sig hur det här hänger ihop med Sveriges ambitiösa politiska mål i klimatarbetet, skriver Josefin Strömberg och Ellen Gellerbrant.
Ska Sverige ligga sist när det gäller att ställa om matvanorna mot mer klimatsmart? Man kan fråga sig hur det här hänger ihop med Sveriges ambitiösa politiska mål i klimatarbetet, skriver Josefin Strömberg och Ellen Gellerbrant.

DEBATT

DEBATT. Chansen finns fortfarande för Livsmedelsverket att öppna för insekter som livsmedel, men bara fram till årsskiftet, sedan stängs dörren och Livsmedelsverket riskerar därmed slå ut hela den svenska insektsindustrin helt i onödan.

Alla Europas livsmedelsmyndigheter har nu behövt ta ställning till frågan om insekter som mat. Det beror framförallt på att människor vill äta klimatsmart och nyttigt, och tunga bedömare pekar på att insekter som människoföda kan minska utsläppen av klimatgaser avsevärt.

Men ska det då vara tillåtet att sälja insektsmat?

Livsmedelsmyndigheterna i Danmark har bestämt att marknadsföring av hela insekter som livsmedel är tillåten förutsatt att produkterna överensstämmer med alla övriga aspekter av livsmedelslagstiftningen. Import från icke EU-länder är tillåten.

I Finland ska nya regler publiceras inom kort som innebär att det kommer bli tillåtet att sälja hela insekter som livsmedel. Även de norska myndigheterna har öppnat för insekter.

Liknande beslut har fattats i exempelvis Storbritannien, Nederländerna, Tyskland och Belgien. Men inte i Sverige.

Den svenska inställningen har konsekvenser inte bara för konsumenterna, som inte kan köpa insektsmat i livsmedelsbutikerna, utan även för oss företagare. Till skillnad mot våra konkurrenter i Danmark, Norge, Finland och många andra länder kan vi inte bedriva vår verksamhet.

Som entreprenörer har vi arbetat länge med våra företag, och det vill vi fortsätta att göra. Men utan en förändring från Livsmedelsverket är det tyvärr slut. De nya jobben skapas nu i våra grannländer men inte här.

Det är givetvis ytterst en klimatfråga: ska Sverige ligga sist när det gäller att ställa om matvanorna mot mer klimatsmart? Man kan fråga sig hur det här hänger ihop med Sveriges ambitiösa politiska mål i klimatarbetet.

Vad Livsmedelsverket borde göra, precis som deras kollegor i grannländerna redan gjort, är att besluta att insekter inte är att betrakta som ”novel foods”, beteckningen i en ny EU-reglering.

Livsmedelsverket har allt makt att självständigt fatta ett sådant beslut inom rådande lagstiftning. Det skulle innebära att vi och andra insektsföretag får en tidsfrist på två år då vi kan bedriva verksamhet, sälja insektsmat, och ha tid att leva upp till den nya EU-förordningen.

Självklart ska även insekter leva upp till kraven på livsmedelsäkerhet, men ett positiv beslut från Livsmedelsverket skulle innebära en övergångslösning i stället för ett idiotstopp.

Om Livsmedelsverket inte gör någonting före årsskiftet försvinner nog den svenska insektsbranschen, men i våra grannländer och i stora delar av Europa kan den fortsätta att utvecklas.

Livsmedelsverket har fortfarande chansen att agera, och ta bort hindren för mer klimatsmart mat. Men vid nyår stängs dörren.


Josefin Strömberg
Ellen Gellerbrant


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Livsmedel

LÄS VIDARE

DEBATT. Miljön står lågt i kurs hos Allianspartierna

ÄMNEN I ARTIKELN

Livsmedel

Livsmedelsverket

EU

Miljöfrågor