ÅSIKT

Föräldrar – prata med dina barn om porren

Debattören: Unga behöver inte ens kunna skriva för att googla bilder av sex

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: JOHNÉR
Barn i dag behöver inte ens kunna skriva för att googla. De pratar bara i mikrofonen. Kan dina barn säga ”analsex” och sedan trycka fram bilder eller videor bör du genast prata med dina barn, skriver Sofia Kreissl.

DEBATT. Ett barn under 10 säger till mig, jag spelar ett spel också där man våldtar tjejer. Han hasplar ur sig det snabbt och säger sedan “du får inte säga det till mamma eller pappa”.

Jag brottas med sista meningen. Den första om vad han gör förvånar mig inte.

Jag har varit lärare i många år och jag har försökt övertyga föräldrar om vad deras barn gör. I dag jobbar jag med utbildning om våra kroppar och sexualitet, ett oerhört eftersatt område som bland annat leder till en ensidig syn på sex. Det blir ett område där google och porren får styra.

Jag stämmer försiktigt av med föräldrarna och som så ofta är oskyldigheten vad gäller de egna barnen stor. Han är för liten, inte intresserad, vi har koll på vad han gör.

Barn i dag behöver inte ens kunna skriva för att googla. De pratar bara i mikrofonen. Kan dina barn säga ”analsex” och sedan trycka fram bilder eller videor bör du genast prata med dina barn. Har dina barn en kompis som kan göra det bör du genast prata med dina barn. Den sista meningen skrämmer mig själv som har en 4-årig dotter och jag ska sätta mig ned den här veckan och följa mina tre tips.

Säg analsex till mikrofonen i google och titta sedan på bilder eller video. Det gör dina barn. Vet de om att de inte ska berätta det för dig? Självklart då du skulle sätta stopp för deras upptäcktsresa direkt, kanske bli arg och begränsa deras kunskaper inom området.

Har jag sagt till föräldrarna att deras barn spelar det här spelet, eller har jag berättat vilken film han visade mig? Nej. ”Du måste lova att inte berätta för mina föräldrar” Jag tänker att en dag så kanske han berättar något ännu viktigare för mig som han inte berättar för sina föräldrar.

Men jag berättar det för alla er föräldrar som har barn och känner att de är alldeles för unga och oskyldiga. Ni måste prata sex med era barn innan de börjar skolan och inte göra det på ett sätt som dömer sexualitet utifrån era gamla normer för i så fall kanske google vinner ändå. När tystnaden och skammen tar över så får porren och ensidig information plats.

Tre tips på vad du ska göra med barnen innan de börjar skolan:

Prata prata prata.

I stället för att fråga ”Hur var det i skolan?” fråga barnen om de hört något nytt intressant ord. Fråga om något spännande hänt, någon har blivit ledsen eller glad. Be att få höra om de sett eller gjort något roligt. Nyfikenheten finns hos barn så ni kan lika gärna berätta varför ni inte vill att de googlar på nya ord eller youtubar.

Använd barnlås.

Använd barnlås på datorer och paddor, installera kidstube och återigen - prata om varför.

Var tolerant och öppen.

Döm inte sexualitet, oavsett om det är homosexualitet eller analsex. Ditt barns kropp kan reagera på bilder och skammen blir större och kan tysta dina barn.


Sofia Kreissl, somatisk sexolog och friskvårdsmassör


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM