Debatt

Det här löser inte LSS-krisen, Regnér

Replik från KD om assistansen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Regeringen försöker rädda ansiktet istället för att rädda människor, skriver Ebba Busch Thor och Emma Henriksson.
Regeringen försöker rädda ansiktet istället för att rädda människor, skriver Ebba Busch Thor och Emma Henriksson.

DEBATT

REPLIK. Regeringen försöker rädda ansiktet i stället för att rädda människor! Ansvarig minister agerar provocerande långsamt och kraftlöst. Akuta åtgärder krävs för att förhindra att liv och familjer trasas sönder i den pågående LSS-krisen.

LSS är den största frihetsreformen för personer med funktionsnedsättningar som ger möjlighet att leva, inte bara överleva. Sedan hösten 2015, när regeringen uppmanade försäkringskassan att påbörja besparingar på stödet till personer med funktionsnedsättning, har antalet assistansberättigade minskat med över 1000 personer. Mer än två personer om dagen drabbas.

Besparingsivern regeringen visar på LSS-området drabbar enskilda och deras familjer hårt. Anhöriga får ta ett ännu större ansvar och tvingas gå ner i arbetstid. Det klingar därför falskt när regeringen idag säger att ”den offentligt finansierade välfärden ska hålla hög kvalitet och omfatta alla”.

Åtgärdsprogrammet som regeringen presenterade är en dimridå eftersom den endast berör Försäkringskassans tolkning av domen från i somras. De senaste två årens LSS-kris kommer fortgå.

Vi Kristdemokrater har satt press på regeringen för att ändra lagen och återupprätta den fullständiga intentionen med LSS.

Nu måste lagen ändras för att se till att alla som har behov av stöd faktiskt får det – inte bara de som drabbas av den senaste domen.

Akuta åtgärder krävs för att stoppa de indragningar som annars kommer drabba fler personer till dess att ny lag är på plats. Allt annat är ett välfärdssvek.


Ebba Busch Thor, partiledare (KD)
Emma Henriksson, ordförande i Riksdagens Socialutskott (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kampen för personlig assistans

LÄS VIDARE

DEBATT. Vi hör er oro – och ändrar tillbaka LSS

ÄMNEN I ARTIKELN

Kampen för personlig assistans

LSS-lagstiftningen

Åsa Regnér

Ebba Busch

Emma Henriksson