ÅSIKT

Nu ska vi skruva ihop 120 kubik Ikeamöbler

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Dagbok från Afghanistan, del 3

Efter att ha vistas i landet ett tag så börjar det kännas lite som om man hittat sin plats i tillvaron, fast våra uppgifter är mycket varierande och ingen dag är den andra lik.

Förutom vår huvuduppgift går vi till exempel vakt, lastar

av saker som kommer till campen, följer med ut på sociala

patruller för att få träffa människorna som bor här och ge ett handtag till de som behöver det. Häromdagen kom det en last på 120 kubik med Ikeamöbler från Dubai, det intressanta blir att skruva ihop allt med bruksanvisningar på diverse språk, men inte svenska. Tänk en hop soldater läsandes bruksanvisning på arabiska för att skruva ihop 120 kubik möbler.

Vi har också varit ute och skjutit. "Skjutbanan" är öken och sandyner. Redan när vi var på väg dit såg vi folk som gick, cyklade och red på åsnor för att vara först på plats när skjutningen började. Inte för att de är intresserade av själva skjutningen, utan för att de vill plocka hylsorna som ligger kvar på marken efter oss.

En afghan kan tjäna stora pengar på tomhylsor.

Två gånger fick vi lov att bilda en mänsklig mur för att stoppa de cirka 60 människor som försökte storma förbi oss när de trodde skjutningen var slut.

En av soldaterna berättade att förra gången de var där lyckades små barn ta sig förbi dem och springa rakt in där skjutningarna pågick. Lyckligtvis hann skyttarna uppfatta vad som hände och avbryta innan någon kom till skada. De är svårt att förstå men vänder man på det och tänker att vi skulle stå och kasta ut tusenlappar hemma så skulle det nog vara ungefär samma reaktion.

Tidigare dagboksinlägg:

Ann-Charlotte Lyman