Du har blivit Erdogans springpojke, Gardell

Debattören: Nyttiga idioter är precis vad Turkiet vill ha till sin propagandamaskin

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Gardells engagemang för att uppmärksamma trakasserier som drabbar svenska muslimer är i grunden något att känna respekt för. Men problemet är att han fullständigt brister i omdöme när han låter sig bli publicerad av turkiska propaganda-tankesmedjor, skriver debattören. Bilden är ett montage.
Foto: Robin Lorentz-Allard
Gardells engagemang för att uppmärksamma trakasserier som drabbar svenska muslimer är i grunden något att känna respekt för. Men problemet är att han fullständigt brister i omdöme när han låter sig bli publicerad av turkiska propaganda-tankesmedjor, skriver debattören. Bilden är ett montage.

DEBATT. I mars kunde Svenska kommittén mot antisemitism avslöja att professorn Mattias Gardell planerade att medverka vid en konferens arrangerad av ett regimlojalt turkiskt forskningscentrum. Bland de övriga talarna märktes flera kända nationalister och AKP-anhängare, som även gjort sig skyldiga till direkt antisemitiska uttalanden. Efter denna uppmärksamhet meddelade Gardell att han ställde in sin medverkan på konferensen.

Tyvärr har det visat sig att Gardells bristande omdöme när det kommer till att legitimera den islamistiska presidenten Erdogans regim inte var någon tillfällighet.

Förra månaden presenterade den turkiska regeringstrogna tankesmedjan SETA en antologi om islamofobi i Europa. Huvudtalare vid presentationen var Erdogans utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu. I antologin medverkade Gardell med ett bidrag om Sverige. Den som offentligt vill kritisera innehållet i detta bidrag, ställs inför ett problem eftersom det enligt copyright-reglerna för skriften sägs att inte ens enskilda delar av texten får citeras utan medgivande från utgivaren.

Jag är själv omnämnd och ensidigt negativt beskriven i den text Gardell överlämnat till Turkiets utrikesminister.

Sedan jag var barn har jag varit en del av den socialistiska kurdiska befrielserörelse som Erdogan terrorstämplar, så jag gissar att regimen är nöjd med sin springpojkes insats.

Gardells engagemang för att uppmärksamma trakasserier som drabbar svenska muslimer är i grunden något att känna respekt för.

Men problemet är att han fullständigt brister i omdöme. En intellektuell bör klara av att hålla flera tankar i sitt huvud samtidigt.

Och som politisk aktivist borde hans solidaritet ligga hos sina regimkritiska kollegor vid turkiska universitet som avskedats eller fängslats av Erdogan.

Gardell har i andra sammanhang varnat för godtyckligheten i användningen av begreppet ”terrorism”. Men han är uppenbarligen oförmögen att se hur AKP terroriststämplar kurdiska och turkiska frihetskämpar och oppositionella.

I Gardells kretsar säger man sig kritisera maktens diskurser, men han har uppenbarligen inte förstått att uttrycket islamofobi också används i den turkiska propagandan för att misstänkliggöra omvärldens kritik mot regimens inskränkningar av demokratin och yttrandefrihet.

Denna förföljelse av oliktänkande sker också på svensk mark, vilket jag nyligen i riksdagen ställt frågor om till den svenska utrikesministern.

Diktaturer vill samtidigt visa att de har stöd från intellektuella utanför landet. Det finns alltså en turkisk efterfrågan på västeuropeiska nyttiga idioter.

Och här har Gardell valt fel sida när han lurat sig själv att tro att Erdogans intresse för islamofobiska uttryck i Sverige skulle grundas i omsorg om mänskliga rättigheter.

Den som verkligen bryr sig om minoriteters rättigheter håller avstånd från den turkiska regimen. Vi som med fara för våra liv har bekämpat och flytt från islamistiska diktaturer förstår allvaret i att spela det här spelet. Gardell borde be om ursäkt och omedelbart avbryta alla sina kontakter med den turkiska propagandamaskinen.


Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE