Vi kan inte lagstifta om Lego-gubbar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Socialminister Göran Hägglund: Föräldrar måste ta eget ansvar för sina barn – det kan inte vi politiker göra

Ulrika Hjort och Tobias Östberg skriver i Aftonbladet (21 december) engagerat om sin frustration över legolådor som saknar kvinnliga förebilder och saknaden efter lego med lite mjukare stil för pojkar att leka med. Bra! Föräldrar som utifrån sina värderingar vill ge sina barn den bästa av tillvaro applåderas.

Hjort och Östberg gör dock ett ganska intressant misstag. De ser ett problem, och hoppas på politiska lösningar. I det här fallet hot om kvoterade legolådor. Ja, man får faktiskt läsa några gånger innan man bestämmer sig för om det är ironiskt skrivet eller inte. Det verkar det dock inte vara.

En bekant berättade för en tid sedan om ett föräldramöte på sina barns skola. En förälder ville ha mer genusmedveten undervisning. Motiveringen var att de egna två barnen, en tjej och en kille, var ”väldigt mycket tjej och kille”, men att föräldern inte ansåg sig ”ha tid att hantera det själv”. Också här ett ganska intressant felslut.

Det är föräldrar som har ansvaret för sina barn, och i föräldraskapet ligger att ge sina barn de bästa av värderingar. Värderingar om jämställdhet, jämlikhet och likabehandling är kanon. Men i grunden ska samhällets institutioner, som exempelvis lagstiftningen, inte användas av politiker för att styra människors liv i detalj. Den som tycker att det är helt okej att deras småpojkar spelar fotboll och småtjejer hoppar hopprep på rasterna har full rätt att tycka att det är ett mindre problem, till vilka skolans eller lagstiftarens resurser inte ska användas för att korrigera. Det gäller i högsta grad även legobitar.

Min uppmaning till frustrerade föräldrar är lika enkel som svår; Ni har inte råd att vänta på någon lagstiftning eller agerande från lärarkollegium! Tycker ni att det är ett problem att det är för mycket Storm troopers och Indiana Jonesfigurer i legolådan, är det ert ansvar att välja andra julklappar till barnen. Och förklara för dem varför!

Tycker ni att det är för mycket rosa och spets på tjejavdelningen i klädbutiken, är det ni som har ansvaret att köpa killkläder till tjejerna eller hitta tjejkläder med attribut som ni gillar. Är det för mycket biltryck på killarnas tröjor i klädaffären – välj något annat! Hur ska tillverkare och butiker annars förstå att dina behov?

Vi har alla ett gemensamt ansvar för hur samhället ser ut. Politiken har sina gränser, och en av dem går, tycker jag, vid livsstilsstyrande lagar och regler. Grundproblemet är nämligen att levande samhällen, med respekt för mångfald, människovärde och personlig frihet, inte går via detaljreglering och tvång. Samhällsgemenskap skapas när människor gör saker tillsammans, exempelvis organiserar rörelser för eller emot företeelser, och tror på det de åstadkommer.

Fungerar inte vården? Vänd er till mig! Fungerar inte polisen och verkar straffsatserna uppåt väggarna? Vänd er till mig! Är det för krångligt att vara företagare? Vänd er till mig! Är din skatt för hög? Vänd dig till mig! Är demensvården uppåt väggarna ovärdig? Vänd er till mig!

Är det fel grejer i legolådan? Vänd er till Lego!

Göran Hägglund
Socialminister och partiledare för Kristdemokraterna

ARTIKELN HANDLAR OM