ÅSIKT

Regeringen saknar idéer för att vända jobbkrisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Foto: Scanpix
Sven-Erik Österberg kritiserar regeringen för att vänta unga ryggen.

De närmaste åren lämnar de största ungdomskullarna sedan fyrtiotalistgenerationen gymnasieskolan. Tiotusentals unga vuxna ska ta plats i samhället – med höga krav, många nya idéer och stark vilja att förändra. Det är en fantastisk möjlighet för vårt land. Men regeringen har valt att vända ungdomarna ryggen.

Sverige har i dag massarbetslöshet. Särskilt ungdomar har drabbats av regeringens misslyckande. Ungdomsarbetslösheten är bland Europas högsta. Sedan valet 2006 har ungdomsarbetslösheten ökat med närmare 60 000 personer. Allt fler unga tvingas leva på socialbidrag. Fler unga möter stängda dörrar för utbildning när den borgerliga regeringen minskat utbyggnaden av högskolan och dragit in över en miljard kronor från Komvux.

I dag har riksdagen debatterat den skyhöga ungdomsarbetslösheten. Det skedde på initiativ av oss Socialdemokrater. Jag hoppades att arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin skulle leverera något slags förslag, en idé om hur unga ska få jobb men icke. Arbetsmarknadsministern använde merparten av sin talartid åt att sabla ner våra jobbförslag.

Där regeringen står tomhänt vill vi införa kraftfulla åtgärder för att unga ska få jobb och utbildning. Vi vill bland annat sänka skatten för småföretag och bygga Sverige starkt inför framtiden med fler bostäder och en modern infrastruktur. Det skapar jobb.

Vi vill skapa 100 000 fler jobb- och utbildningsplatser, varav 20 000 utbildningsplatser riktas till unga. Det innebär fler platser i komvux, folkhögskola, modern yrkesutbildning och i högskolan.
Vi tar bort hela arbetsgivaravgiften för dem som anställer en arbetslös ungdom mellan 20–25 år. Dessutom sänker vi arbetsgivaravgifterna för småföretag så att de kan växa och anställa.

Vi vill att unga arbetslösa som inte har gymnasieexamen ska få komplettera sin utbildning genom ett så kallat ungdomslyft.

Vi vill rusta upp studievägledning och karriärrådgivning i gymnasiet och på högskolan.

Vi inför traineeplatser i välfärden så att kommunerna kan planera för generationsväxlingen.

Regeringen presenterar inga nya förslag och Fredrik Reinfeldt anser att ungdomsarbetslösheten är en synvilla. Vi rödgröna ser de problem som Sveriges ungdomar möter. Vi förstår inte varför dagens unga ska ha en sämre situation än tidigare årskullar. Vi vill vända utvecklingen. Därför presenterade vi idag ett rödgrönt kontrakt med Sveriges unga med investeringar i jobb, utbildning och bostäder. Vi tar bort aktivitetsförbudet på Arbetsförmedlingen och erbjuder insatser från första dagen.

Vi går till val på en politik för fler jobb och nya möjligheter i stället för ökade klyftor. Fler jobb och bättre utbildningsmöjligheter för unga bygger Sverige starkt.

Sven-Erik Österberg,
arbetsmarknadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna