Ta farväl av familjen – och fortsätt supa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Benny Haag: Våga vara ärlig om semesterdrickandet går överstyr

Nu är det sommar, nu är det sol, nu är det Allsång på tv. Ta då ett glas vin, eller en öl, eller en whiskey eller en grogg och känn inte skam och skuld för det. Unna dig lite guldkant på tillvaron!

Problem uppstår först när det blir ett glas vin och en öl och en whiskey och en grogg. När Markoolios dänga ”Ingen sommar utan­ reggae” och ”dricka hemkört och cola, lite lullig var dag” blir din kompass i tillvaron måste du se upp och tänka efter. Vilket du tyvärr­ antagligen inte kommer att göra eftersom du tycker att omgivningen mest består av gnällspikar.

Då har jag ett råd till dig: Har du familj så ta avsked av den genom en liten anspråkslös ceremoni. Ta dig därefter till ett Systembolag, bunkrar upp för allt vad du är värd, bege dig till en öde ö och sup ihjäl dig.

Det är mycket bättre att dina nära och kära får sörja ditt frånfälle en tid för att därefter repa mod och gå vidare med sina liv, befriade från det ok som en fyllskalle sätter på sin omgivning. Lever du ensam kan du tända ett ljus, tacka för de dagar du fått här på jorden för att därefter genomföra ovan nämnda procedur.

Lever du tillsammans med en make eller maka som tycker att Absolut vodka är en större storhet än vad du och barnen är, rekommenderar jag dig att vara konkret. Skriv upp tid och plats på de tillfällen då din respektive somnat vid förrätten, simmat ryggsim utan vatten i bassängen och dansat eldig samba utan hörbar musik.

Konfrontera därefter din partner med detta och fråga vad han eller hon tänker göra åt saken. Får du svaret att du snackar skit packar du det nödvändigaste och tar därefter med barnen till ett ställe fritt från drogen alkohol. Kanske har vi bara detta liv att tillgå, släng då inte bort det på sprit – varken eget supande eller andras drickande. Du är mycket mer värd än så!

När jag är ute i landet och pratar alkohol, jag är själv nykter alkoholist­ sedan 8 år tillbaka, får jag ofta frågan ”hur vet man att man dricker för mycket?” Och så vill åhörarna ha ett absolut mått mätt i antal glas i veckan. Jag svarar då alltid när du själv tänker att du dricker för mycket eller när någon i din omgivning anser att du gör det, då är det så. Det är ett svar som inte alltid är så populärt.

Slutligen, till dig som inte avfärdar närståendes påpekanden som jävla dumheter, utan inser att du måste göra något åt ditt intag – var inte rädd, det finns enormt mycket hjälp att få genom beroendecentrum, Anonyma Alkoholister och diverse organisationer. Det finns ett annat liv än det som ryms i flaskan, jag lovar.

Det är inte skamligt att söka och ta emot hjälp, det är tvärtom ett tecken på stort mod. Feg är den som super på och skiter i sin omgivning, kurage och ryggrad visar den som nyktert vågar titta sig i spegeln och se på sig själv så som man verkligen ser ut utan förskönande omskrivningar och softad lins. Det är en riktig hjälte!

Benny Haag

Publisert: