Mejla

Lisa Magnusson

Feminism är rätten att vara ful och sur

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Folk blir ofta förvånade när jag säger att jag är feminist, de liksom hajar till. Det är som att de tänker sig att feminism är en politisk ideologi bland andra, typ som socialism, eller liberalism, eller konservatism. Men jag ser inte feminism som ett val. För mig är feminism en självklar konsekvens av att vara kvinna.

Det är klart att alla kvinnor inte är feminister, på samma sätt som det till exempel absolut lär finnas bögar och flator som inte riktigt gillar homosexualitet. Det går emellertid inte att vara född med fitta och försöka leva ett fullgott liv som människa med mindre än att vara feminist. Det är min fasta övertygelse.

Det handlar om medvetenhet, ett par glasögon jag kan ta på mig vid behov. Feminismen är för mig synonym med de rättigheter jag själv måste tillskansa mig, en snårskog jag måste staka mig igenom. Ibland är det obekvämt.

Typ som när män jag betraktar som mina vänner beter sig som en mongon. De kallar sig feminister och verkar tro att denna läpparnas bekännelse ger dem obegränsat svängrum. En del förväntar sig tydligen snudd på medalj för att de aldrig kallat någon för hora. Jag spyr.

Ännu mer spyr jag på den där tillkämpade uppmuntringsfeminismen som vi i Sverige är särskilt förtjusta i. Men att apropå absolut ingenting säga att TJEJER ÄR STARKA och KVINNOR KAN är ju att skapa en farhåga om motsatsen, och att upprepa det är att cementera den farhågan: Tjejer är svaga och kvinnor kan inte. Jag spyr.

Fast mest spyr jag på de hippa feministerna. De som prompt måste prata om hur snygga och kåta och härliga de är. De rakar sina armhålor och älskar kuk och whisky. Varför måste feminister vara snygga? Visst vill vi alla bli åtrådda. Men att förutsätta att just den kvinnliga kroppen och sexualiteten är en lyxig gåva, något som omvärlden alltid tacksamt skall ta emot? Det är inte frigjordhet, det är att lägga sig platt. Det är fan den yttersta formen av sexism.

Och varför måste feminister påpeka att de inte alls hatar män? Kvinna är inte något man är utan något man föds till, och att hetsa om hur man ändå upprätthåller normen och inte gör avkall på männens rätt till ögongodis - för att man är sååå snygg och härlig – det är att säga att det är så kvinnor bör vara. Jag tycker det är dags att vi gör upp med det nu.

Det finns väldigt många kvinnor som är fula och sura, och det med all rätt i världen.

  • Lisa Magnusson
Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Lisa Magnusson

ÄMNEN I ARTIKELN

Lisa Magnusson