Debatt

Svenskar sparar dubbelt så mycket som amerikaner

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattörerna menar att Sverige förvisso kan lära av USA, men mer som ett avskräckande exempel. Här syns USA:s ”statsskuldsklocka” i New York.
Debattörerna menar att Sverige förvisso kan lära av USA, men mer som ett avskräckande exempel. Här syns USA:s ”statsskuldsklocka” i New York.

DEBATT

Philip Lerulf och Michael Sherraden från högertankesmedjan Timbro skriver om hur Sverige kan lära av amerikansk välfärdspolitik. Genom att sänka skatterna kan låginkomsttagare klara sig bättre genom tuffa tider menar de. Det låter bra, synd bara att deras idéer inte har någon förankring i verkligheten.

Den senaste tioårsperioden har det svenska sparandet legat på en dubbelt så hög nivå som det amerikanska enligt bland annat Eurostat. Det är spännande hur Timbro lyckas missa nyckelfakta som vi hittar efter 30 sekunder på Google. Trots att de tar i från tårna lyckas Timbro inte visa att stora skattesänkningar är en välfärdsreform för låginkomsttagare den här gången heller.

Den svenska modellen, där vi gemensamt tar ansvar för individens risk att bli sjuk, arbetslös eller gammal, visar sig hela tiden överlägsen den amerikanska motsvarigheten. Vi har bättre sjukvård, starkare socialt skyddsnät, lägre arbetslöshet och det är lättare att göra en resa uppåt genom samhällsklasserna. Det här vet Timbro, men väljer att ignorera av ideologiska skäl.

Timbro avslutar med att fråga om Sverige kanske har något att lära av amerikansk välfärdspolitik. Svaret är ja - det är alltid bra med avskräckande exempel. Vi, däremot, undrar om Timbro kanske har något att lära av en kvällskurs i statistik.

P.S Vi gillade er mer när ni skrev rapporter om hur julen är bättre än välfärdsamhället. DS.

Robin Zachari

Anders Schröder

Skribenter på bloggen alliansfrittsverige.se.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt