Debatt

Pontus Kåmark ovärdig expert

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Sportredaktören: Byt ut kommentatorn, TV4

DEBATT När slutsignalen gick och svenskornas händer sträcktes upp i skyn, ställde jag mig upp i vardagsrummet och bara rös av välbehag. Sverige hade äntligen besegrat Pia Sundhages favorittippade lag med 2 mål mot 1.

Med USA som starka favoriter var det nog få som trodde att svenskorna skulle kunna skaka OS-mästarna. Och jag med dem. Jag njöt i fulla drag när Sveriges fotbollslandslag dansade ringdans medan publikens jubel sökte sig ända till soffan på Södermalm i Stockholm.

Men trots denna heroiska insats fanns det en person som gång på gång misskrediterade det svenska damlandslaget. Nämligen TV4:s expertkommentator Pontus Kåmark.

Under VM-turneringen har han för det mesta suttit tyst. De gånger han har bemödat sig med att säga något har han ibland låtit som en psykolog som vet exakt vad spelarna tänker och varför. Ibland pratade han som om han vore läkare. Detta genom att ingående förklara vart en specifik spark tog, vilket ben som blev skadat. Han babblade på om detta och då hade spelet rullats i gång för länge sedan.

Men under matchen mot USA tog Pontus Kåmark till orda och levererade den mest ogrundade kritik i mannaminne. I slutskedet av matchen då Sverige leder med 2-1 brölar Kåmark ”Hjälp… hjälp… hjälp…! Nej… bara långbollar!”.

Svenskorna hade sprungit som den värsta Forest Gump matchen igenom. Nu var de trötta och det fysiskt starka USA hade fått upp blodvittring. Jag anser att det var helt rätt av svenskorna

att sparka iväg bollen så långt upp på motståndarnas planhalva som det bara gick.

När man leder med ett mål och matchen håller på att lida mot sitt slut är det värsta man kan göra att smådutta med passningar som man inte orkar fullfölja. Det är regel nummer ett som präntas in i skallarna på små barn som lirar på sjumannaplan.

Under hela matchen spelade Sverige så rätt, så fysiskt och så smart. Sverige mötte ett USA som är i VM för att vinna guld. De ställs mot ett lag som på pappret är en av favoriterna till titeln.

USA visste att svenskorna  redan var i kvartfinal men i den här matchen var det ingen som sprang och lallade.

Men Kåmark fortsatte att beklaga sig: Vi har haft det väldigt jobbigt i andra halvlek. Vi har fått känna på USA:s tyngd och kvalitet.

Han avslutar det hela med: I historieböckerna står att vi vann mot USA i VM, inte att vi hade en tung andra halvlek.

Där och då försvann sista respekten från min sida för Kåmark. Antingen är han helt okunnig när det handlar om fotboll, eller så besitter han någon form av förakt gentemot damfotboll? Jag vet inte vilket av alternativen som är rätt. Däremot anser jag att han bör plockas bort från rutan med en gång, då han helt saknar respekt för det svenska damlandslaget.

Jag skulle vilja se den kvinna som mot all förmodan skulle få möjlighet att sitta som expertkommentator under ett herr-VM och uttala sig på samma sätt som Kåmark? Det skulle bli ramaskri.

Varför skiljer sig dessa kravbeskrivningar på “experter”? Varför ska dessa proffsidrottspresterande kvinnor bli kommenterade av en människa som inte ger dem en rättvis behandling?

Jag är superimponerad av det svenska lagets insats och jag trodde aldrig att de skulle gå in och mangla dit Pia Sundhages USA. Sverige hade något som jag hittills inte sett under turneringen. De magiska orden lyder ”självrespekt” och ”självförtroende” – de trodde på

sitt eget spel. Om Pontus Kåmark innehar bara en liten dos av detta hoppas jag att han fortsättningsvis använder sig av dem. Ber om ursäkt och skärper till sig. Annars kräver jag att TV4 tar sitt ansvar och byter ut honom.

Ida Ali-Lindqvist, sportredaktör, tidningen Feministiskt perspektiv

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt