Debatt

SDU-ordföranden: Det här är bra för oss

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Anklagelserna slungades hårt mellan Gustav Kasselstrand (SD) och journalisten Ida Ali när frågan om det är rätt att porta sverigedemokrater från skolan debatterades i kvällens "20 minuter".

Enligt Kasselstrand är metoden ett hot mot demokratin.

– Självklart ska SD inte komma in i skolan. Många känner sig hotade eftersom ni är ett rasistiskt parti, kontrade Ida Ali.

Under dagen har det stormat ordentligt kring Sverigedemokraterna. När företrädare för SDU, som hade blivit inbjudna av Globala gymnasiet på Södermalm i Stockholm för att stå med ett bokbord, kom till skolan möttes de av en grupp elever som hade blockerat ingångarna till skolan och som stod med banderoller och ropade "Inga rasister på våran skola".

Och när Jimmie Åkesson skulle besöka Tumba brandstation i Botkyrka hade brandmännen hängt upp flaggor där det stod "Brandmän mot rasism" för att markera mot Sverigedemokraternas ledare.

Detta skapade en hätsk debatt på sociala medier.

"Alla partier bör få föra ut sitt budskap"

I kvällens "20 minuter" möttes Gustav Kasselstrand, ordförande i SDU och journalisten och samhällsdebattören Ida Ali för att debattera om skolor och arbetsplatser ska ha rätt att stoppa sverigedemokrater.

Enligt Kasselstrand är händelsen vid Globala gymnasiet oacceptabel.

– Det är ett hot mot demokratin. Alla partier måste ha rätt att föra ut sitt budskap, sa hon.

Ida Ali, som hyllade eleverna för att de motade bort SDU, höll inte alls med.

– Många känner sig hotade och är rädda och det beror på att ni är ett rasistiskt parti. I skolan ska till exempel rasifierade och hbtq-personer känna sig trygga, sa hon.

När han hörde detta röt Gustav Kasselstrand till:

– Om någon är rädd så är det för att sådana som du sprider en felaktig nidbild av vårt parti, sa han.

"Bra för sverigedemokraterna"

På frågan om det är bra för partiet att få uppmärksamhet på det här sättet svarade han att det är positivt att fokus riktas mot Sverigedemokraterna.

– Ja det är bra att vi pratar om det nu. Och när vi just är ute på skolorna och pratar politik så får de en annan bild av oss, sa han.

Men det resonemanget var Ida Ali starkt kritisk till. Att Sverigedemokraterna skulle vara ett tystat parti som inte får prata sakpolitik är en myt, enligt henne.

– Ni är ju i media hela tiden, ni är överallt. Men ni väljer gärna att ta på er offerkoftorna, sa hon.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt