Debatt

Fel att vi vill hindra andrahandsuthyrningar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Slutreplik från Mehmet Kaplan (MP) om bostadsfrågor

Tonläget i debatten är onekligen högt just nu. I förra veckan berättade jag att regeringen kommer att följa upp lagändringarna kring uthyrning av bostadsrätter i andrahand, eftersom vi får signaler från unga och studenter om att de haft flera negativa effekter. Sedan dess har både moderata och kristdemokratiska företrädare gjort sitt bästa för att utmåla det som att vi vill hindra andrahandsuthyrningen. Det är givetvis helt fel.

Så sent som i maj förra året var vi i Miljöpartiet och vår samarbetspartner Socialdemokraterna med och röstade igenom lagändringar för ökat uthyrning. Vår åsikt är fortfarande att andrahandsuthyrningen är en viktig del för att fler ska hitta en bostad. Uthyrning i andrahand behövs för att bostadsbeståndet ska utnyttjas på ett bra sätt och att lägenheter inte står tomma.

De ändringar som den borgerliga regeringen drev igenom när det gäller möjligheterna för bostadsinnehavaren att ta ut högre andrahandshyror och den minskade trygghetheten för andrahandshyresgästen såg vi dock flera problem med och röstade därför nej till det i riksdagen. När vi nu får starka signaler från unga och studenter om negativa effekter av förändringarna är det något som vi givetvis måste följa upp. Den utsatthet de upplever på andrahandsmarknaden förtjänar att tas på allvar.

Regeringen har också varit tydlig med att ett bättre utnyttjande av beståndet inte ensamt kan lösa bostadsbristen, bostadsbristen måste byggas bort. Därför har regeringen satt upp ett mål  om 250 000 bostäder fram till 2020.

Mehmet Kaplan (MP),

Bostads-, stadsutvecklings- och it-minister

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik