ÅSIKT

Lägg automatisk avgift på innehav av pengar

Replik från Per Almgren om framtidens välfärd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Men det finns ett annat sätt som är bättre än att lägga skatt på robotanvändning, skriver Per Almgren.
DEBATT

REPLIK. Birger Schlaug har rätt i att vi behöver ett annat sätt att finansiera välfärdssystemet.

Men det finns ett annat sätt som är bättre än att lägga skatt på robotanvändning. Det är enklare, arbetsbesparande och är mycket effektivt när det gäller att förhindra flyttning av pengar till skatteparadis. Till skillnad från dagens system skulle det dessutom rent ekonomiskt gynna en mycket stor del av befolkningen och bidra till en utjämning av inkomstfördelningen.

I stället för att beskatta inkomster från arbete så kan vi lägga helautomatiska avgifter på innehavet av pengar.

Den kan utformas så att den inte bara fungerar för pengar som finns på konton utan även på sedlar. En del av dessa automatiska avgifter används för att betala ut en medborgarlön/basinkomst, stor nog att leva på, till alla folkbokförda invånare i Sverige, även barn.

Moms, inkomstskatt, arbetsgivaravgift och diverse bidrag försvinner liksom behovet att upprätta och kontrollera deklarationer och i detalj redovisa sina skäl för att få ekonomisk ersättning vid arbetslöshet eller andra problem. Vissa bidrag skall finnas kvar när det är fråga om sjukdom eller handikapp.

En följd av en sådan ändring blir även att vi utan problem kan minska den totala konsumtionen i samhället och därmed ge verkliga förutsättningar för att undvika den temperaturhöjning som hotar själva existensen för en mängd olika arter, inklusive vår egen.

En detaljerad beskrivning finns på föreningen Dom klokas hemsida.


Per Almgren, medlem i Mp och Dom kloka

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM