ÅSIKT

Nej, kritik mot Israel är inte antisemitism

Replik från Socialdemokraterna om Palestina-frågan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Anders Österberg.

REPLIK. Antisemitism får aldrig förekomma. Därför måste den fördömas var den än uppstår oavsett om det är i SSU Skåne eller i Palestina. Det kan aldrig accepteras. Det är bra att regeringen stärkt arbetet mot antisemitism i Sverige. Det behövs. 

Men att kritisera Israel för brott mot mänskliga rättigheter är inte att vara anti-Israel och det är heller inte samma sak som antisemitism.

Jag har tidigare kritiserat den palestinske presidenten då han brutit mot mänskliga rättigheter, precis som Israel också förtjänar kritik när de begår övervåld. Den tidigare utrikesministern Carl Bildt var utomordentligt hård i sin kritik av Israel och upphöjde Palestinas representant i Sverige till ambassadör. 

Sverige har erkänt Palestina som en stat. Sverige stödjer den tvåstatslösning som israeler, palestinier och ett enat internationellt samfund ser som vägen till varaktig fred i Mellanöstern.

Detta ska inte ses som en fientlig handling utan som ett sätt att bidra till mer hopp och framtidstro bland de unga palestinier och israeler som annars riskerar radikaliseras i tron att det saknas alternativ till våld och status quo. 

Jerusalem är annekterat i strid med folkrätten och Västbanken har under ockupationen indelats i tre zoner varav den största nu stegvis utsätts för en de facto annektering. Antalet bosättare uppgår till över 600 000, det också i strid med folkrätten. 

Situationen i Palestina är svår. Inte minst på grund av ockupationen men också på grund av det bristande palestinska ledarskapet som ibland slår till mot oliktänkande. De största förlorarna är det palestinska folket.

Israel har självklart rätt att försvara sitt territorium och all form av hets och terror mot landet måste fördömas. Men demonstrationerna längs stängslen sedan maj fortsätter varje fredag. Antalet dödade av prickskyttarna är nu över 200. De flesta har varit obeväpnade. Över 30 av de dödade var barn.

Det gäller att hålla isär korten. På tal om kampen mot antisemitism så undrar jag hur det går att hålla rent i Hökmarks egen EU-parlamentsgrupp där det djupt antisemitiska regeringspartiet från Ungern ingår?


Anders Österberg, riksdagsledamot i utrikesutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

ARTIKELN HANDLAR OM