Då fäller vi dig, Stefan Löfven

Jonas Sjöstedt: Vi sätter stopp om anställningstryggheten försämras

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Låt det vara tydligt: Vi är inte någon del av S, MP, C och L:s överenskommelse. Vi är vänsteroppositionen, skriver Jonas Sjöstedt.
Låt det vara tydligt: Vi är inte någon del av S, MP, C och L:s överenskommelse. Vi är vänsteroppositionen, skriver Jonas Sjöstedt.

DEBATT. Vi lever i en ny politisk tid. En tid då stora delar av högern är beredd att regera med stöd av ett rasistiskt nationalistiskt parti. Det är en tid då det har bildats ett nytt mischmasch av höger-mitten-partier som innefattar Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Vänsterpartiet är inte någon del av detta. Vi är de som står upp för jämlikhet, feminism och en radikal klimatpolitik.

Den överenskommelse som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har gjort innehåller högerförslag som skulle göra Sverige till ett sämre land att leva i. Sådant som marknadshyror och försämrad anställningstrygghet är förslag som alla till vänster vill stoppa.

Men att på fredag rösta nej till Löfven skulle knappast stoppa förslagen. Anledningen är att ett nej med största sannolikhet leder till att vi istället får en blåbrun Kristersson-regering.

Samma usla högerförslag skulle då komma tillbaka, samtidigt som SD släpps in i värmen och ges politiskt inflytande över Sverige. Resultatet skulle bli att människor drabbas både av dessa förslag och av SD:s rasism. För att stoppa de här förslagen behöver vi gå en annan väg.

Vänsterpartiet kommer att avstå i statsministeromröstningen men vi gör det med ett misstroendelöfte. Stefan Löfven kan tillträda som statsminister, men misstroendelöftet innebär att det blir en mandatperiod då han måste respektera våra röda linjer om hyror och anställningstrygghet.

Om den nya regeringen lägger fram överenskommelsens förslag om marknadshyror och försämrad anställningstrygghet så kommer vi agera för att avsätta Stefan Löfven. I en misstroendevotering kommer vi då att rösta nej till Löfvens regering och se till att förslagen inte blir verklighet.

Vänsterpartiet har en vågmästarroll och den avser vi att använda för att avsätta den statsminister som går över våra gränser. Regeringen kan få utreda förslagen bäst de vill, men misstroendelöftet innebär att om de lägger fram dem skarpt på riksdagens bord så sätter vi stopp.

Den som tror att en symbolisk mening i ett pdf-dokument kan trolla bort våra mandat i riksdagen och hindra oss från inflytande tror fel.

Klausulen om att Vänsterpartiet inte ska något politiskt inflytande i svensk politik är i praktiken tillintetgjord. Stefan Löfven har klargjort hur han ser på Vänsterpartiet och vi har säkrat att Vänsterpartiet kommer ha ett politiskt inflytande under den kommande mandatperioden.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har gjort överenskommelser som har satt klausulen ur spel. I samtalen har det blivit tydligt att vår samsyn i viktiga frågor kommer vara en grund för samarbetet i flera frågor under mandatperioden.

Stefan Löfven har också lovat att han kommer att försvara de jämlikhetsreformer som Vänsterpartiet fick igenom under förra mandatperioden. Han har lovat att han ska stå upp för att de av våra reformer som försvann i och med M- och KD-budgeten ska återinföras.

Vi förväntar oss nu att reformerna mot barnfattigdom och för jämlikhet kommer tillbaka.

Nu börjar en mandatperiod då Vänsterpartiet kommer spela en viktig roll. Vi är många, även långt utanför vårt parti, som vill stoppa överenskommelsens högerförslag. Under tiden de utreds och processas, sådant tar år, kommer vi vara många som arbetar tillsammans för att bygga upp ett tryck.

När Socialdemokraterna har tappat sin ideologiska kompass så finns vi här. Vi är inte rädda för att ta fajten för hyror som vanligt folk har råd med. Vi kommer alltid att försvara trygga jobb. Det kommer att kräva mycket, men vi ser fram emot att göra det tillsammans med fackföreningsrörelsen, hyresgäströrelsen, feminister och miljökämpar. Vi kommer ha förslagen, engagemanget och ett brett folkligt stöd.

Det nya politiska läget innebär att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans med C och L kommer arbeta för marknadshyror, försämrad arbetsrätt och annan högerpolitik. Vänsterpartiet kommer arbeta för att stoppa det. Låt det vara tydligt: vi är inte någon del av deras överenskommelse. Vi är vänsteroppositionen.


Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE