ÅSIKT

Ghezali hade dåliga rådgivare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Läser med stigande förvåning Gösta Hulténs, ordförande i Guantanamogruppen, debattartikel i Aftonbladet 20/7 där han uttrycker sin avsky över journalisternas och framför allt SVT:s agerande i samband med förra fredagens presskonferens med Mehdi Ghezali. Han kallar det hela för ståndrätt! Jag var programledare i SVT:s extrasändning i fredags och hade som expert i studion Erik Östberg, före detta åklagare vid Haagtribunalen.

Jag vet inte hur Gösta Hultén hade föreställt sig presskonferensen, eller vad egentligen meningen var med att sätta en ung man, som just släppts ut från ett fångläger, utan märkbara förberedelser framför den samlade pressen. Men att inbilla sig att det enbart skulle ställas snälla och meningslösa frågor är naivt och visar att man inte riktigt förstått hur journalistiken fungerar.

Att USA satt alla internationella rättsliga principer ur spel när man fraktar fångar över halva jorden är de flesta överens om. Men problemet med Mehdi Ghe-zali är att hans trovärdighet är lite svajig. Vad gjorde han i Afghanistan? Varför var han på fel plats vid tillfället? När jag frågade Erik Östberg i studion vad han ansåg om Ghezalis berättelse, svarade han att den var tunn. Att i det här fallet kalla relevanta frågor för ståndrätt är inte bara naivt utan direkt okunnigt.

Trovärdigheten är en av de svå-raste saker att bedöma för en journalist – därför, Gösta Hultén, måste det ställas ett antal obe-kväma frågor för att kritiskt granska den story man står inför. I det här fallet gjordes också en ordentlig research av SVT:s Aktuellt om personen Mehdi Ghezali, ett inslag som sändes senare på kvällen i Aktuellt. Inslaget redogjorde bland annat för tidigare brottsmisstankar mot Ghezali och innehöll enbart relevanta fakta, men retade upp Ghezalis pappa så till den milda grad att han ringde och skällde ut den ansvarige redaktören.

Gösta Hultén skriver i sin artikel att han ville att det hela skul-le bli ett vittnesmål från Guanta-namolägret, något som förmod-ligen alla ville, men tyvärr fanns det för många frågetecken i Ghe-zalis berättelse för att man fullt ut skulle kunna ta till sig hans vitt-nesmål.

Det är varken första eller sista gången en dåligt förberedd person sätter sig framför den samlade pressen, i det här fallet är det extra olyckligt eftersom Mehdi Ghezali nu mår fruktansvärt dåligt. Men kom ihåg: det är inte journalisternas fel, utan den eller de okunniga rådgivares som satte honom i en helt oförberedd situation!

Tyvärr gjorde Gösta Hultén helt fel redan när han inledde presskonferensen med att raljera över att pressen nu var på plats och äntligen intresserad av fallet Mehdi Ghezali.

Hasse Gustafsson , journalist och frilansprogramledare , SVT Nyheter