Bekämpa rasismen – inte rasisterna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Dansk debattör: Upprepar ni det danska misstaget blir SD största parti

”Rumsrena – det kommer ni aldrig att bli.” Citatet kommer från Danmarks tidigare statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), och det riktades till Dansk Folkeparti (DF). Femton år senare var DF ett av Danmarks största partier. De driver på för snävare flyktingpolitik, stängda gränser och en snålare biståndspolitik.

Partiets framgång, och andra partiers försök att kopiera dess politik, fick Aftonbladets ledarredaktion att skriva en text med rubriken ”Det Danmark vi inte känner”. I ledartexten beskrivs Danmark som ett rasistiskt land där debatten leds av Pia Kjærsgaard [fd ledare för DF] och fokuseras på hur vi kan ta hårdare tag mot invandrare och flyktingar.

Det är sant att den valrörelse vi nyss haft blev en tävling i vem som hade de tuffaste förslagen i invandrings- och flyktingfrågorna. I dag vill alla stora partier här, både till höger och vänster, hindra flyktingar från att ta sig över gränsen, skära ner på biståndet och göra skillnad mellan danska och utländska arbetare. Valrörelsen var milt uttryckt plågsam att följa.

Men det blev inte så av en slump. Det blev så för att människor till varje pris inte ville ses som rasister och därför blint tog avstånd från allt som kunde tas för rasism – utan att fråga sig varför rasism alls finns.

Det är inte slumpen som skapar rasister. Ingen föds kriminell eller till att utnyttja socialförsäkringar, och ingen föds heller rasistisk.

Rasism skapas av rädsla. Rädsla för terrorism, för brott, för att förlora jobbet. Att ignorera sådana rädslor, eller till och med säga att folk borde skämmas för dem, får dem inte att försvinna utan i stället kommer de bara att växa – och laddas med ilska.

Det här var misstaget Poul Nyrup Rasmussen begick 1999. Och det är misstaget många svenskar begår i dag, när de fnyser åt alla dem som röstade på Sverigedemokraterna. Det är det danska misstaget.

Människor slutar inte hysa rasistiska åsikter bara för att någon säger att de är dumma. Människor slutar inte vara rädda för att man säger åt dem att skämmas. Sverigedemokraterna får inte färre röster bara för att andra kallar partiet rasistiskt. Tvärt om kommer det bara att få deras framgång att växa – eftersom de har ett svar på den rädsla människor känner.

Om ni fortsätter att håna och ifrågasätta människors rädsla, kommer Sverigedemokraterna år 2030 att vara det största partiet i Sverige, och alla andra partier kommer att försöka kopiera deras politik. Precis som i den senaste danska valrörelsen, så präglad av rasism.

Rädsla ska man möta med respekt. Man måste ha en dialog även med rasister och försöka skapa ett land där människor inte är rädda.

Ni ska inte bekämpa rasisterna utan rasismen. Ni ska bekämpa rädslan.

Rasmus Fregerslev

Antirasist

Aktiv i Socialistisk Folkeparti

Publisert: