Det är inte nya ord vi behöver, Wikström

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från RFHL om narkotikapolitik

REPLIK. Gabriel Wikström använder stora ord när han räknar upp tre insatser kring narkotikarelaterad dödlighet. Det han benämner ”viktiga steg” är en utredning, en översyn och en kartläggning.

Familjeklassning av nya psykoaktiva substanser har redan avhandlats av tidigare regering och riksdag. Det som hänt sedan dess är att Sverige drabbades av ett spiceutbrott med en substans som togs fram särskilt för att undkomma Storbritanniens familjelagstiftning.

Sverige har sedan över 10 år tillbaka stått handfallet mot dessa nya droger. Politik grundad i en ideologi om lag och straff erbjuder inte några lösningar. Efterfrågan existerar på grund av den politiken. Det mest restriktiva regeringen kan göra mot dessa droger är att avkriminalisera det egna narkotikabruket.

Sprutbytet är en hälsoåtgärd som inte finns i tillräcklig grad på grund av moralism och ideologi. Regeringen vet åtminstone sedan februari att kommunernas veto är en väsentlig anledning till att vi inte har fler. Eftersom ”politik, det är att vilja” som Palme sa 1964, så hade Wikström kunnat lägga fram ett nytt förslag nu om han hade velat. För varje dag som går smittas nya personer.

Att Sverige har en hög narkotikadödlighet har varit känt länge. Lösningar likaså: välspridda sprutbyten, välspridd tillgång till substitutionsmediciner, välspridd tillgång till Naloxon-preparat och bra beroendevård är några. Precis som för de övriga punkterna är det vår restriktivrepressiva narkotikapolitik som är stor orsak till varför vi saknar dessa.

Det regeringen har åstadkommit inom beroendeområdet hittills är än så länge bara ord. I gömmorna finns dock såväl en missbruksutredning som en bra S-motion. Det är inte nya ord vi behöver. RFHL vill se vilja och handling nu!

Inger Forsgren

Förbundsordförande RFHL

Magnus Callmyr

Organisationssekreterare RFHL, författare till Nätdroger & RC-droger

Publisert: