Straffa inte laglydiga i kampen mot terrorn

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattörerna: EU-förslaget om vapenregler är obegripligt

Varför slår inte förslagen mot terroristerna och förutsättningarna för terror – utan mot oss? undrar debattörerna.
Varför slår inte förslagen mot terroristerna och förutsättningarna för terror – utan mot oss? undrar debattörerna.

DEBATT. Ingen accepterar att terrorismen breder ut sig. Ingen accepterar att inflödet av illegala vapen i Sverige fortgår. Ingen tror heller att hårdare krav på laglydiga jägare eller sportskyttar i Kiruna eller Säffle på något sätt minskar terrorismen i Europa eller gängkriminalitet i Göteborg.

Varför ska då laglydiga människor bestraffas av EU-kommissionens arbete mot terrorism?

EU-kommissionens arbete för att begränsa terrorism och illegala vapen tror vi välkomnas av alla. Men de förslag som kommissionen för fram kommer inte att ha någon effekt. Dessa kommer bara att göra det svårare, dyrare och krångligare för såväl laglydiga vapenägare som de myndigheter som ska kontrollera att reglerna efterföljs.

EU vill förbjuda vissa vapentyper, kräva läkarkontroller av jägare, kunna konfiskera vissa vapen, göra licenser femåriga med mera.

Att konfiskera ett vapen för en person i Nässjö som aldrig varit inblandad i någon brottslighet saknar dock all logik. Kommissionen har inte ens utrett konsekvenserna eller kostnaderna för att beslagta en betydande del av alla jaktvapen!

Alla vapenägare i Sverige finns i dag registrerade hos Polisen. Vapnen måste även förvaras i säkerhetsskåp för att förhindra stölder. Brottsförebyggande rådet har också i en utredning konstaterat att legala vapen är ointressanta för kriminella.

Det finns heller ingen anledning att försöka bryta sig in i ett säkerhetsskåp när det är mycket enklare att få tag i ett illegalt helautomatiskt vapen på svarta marknaden.

Eftersom det saknas en koppling mellan legala vapen och terrorism blir EU-kommissionens förslag obegripliga, kontraproduktiva och dyra. Varför ska exempelvis polisen lägga stora resurser att kontrollera legala vapen i stället för att lägga sina resurser på att minska de illegala, vilket är det egentliga syftet med EU:s förslag?

Problemet är att kommissionens förslag inte är baserade på fakta eller verklighet. De är byggda på känslor och oro. Alla legala vapenägare förstår och delar allmänhetens oro för terrorismen. Vi förstår också att politikerna måste agera. Men vi förstår inte varför förslagen inte slår mot terroristerna och förutsättningarna för terror – utan oss?

Runt om i Europa kritiseras förslaget. Politiker i Sverige har insett att EU-kommissionens förslag är riktigt dåligt underbyggt. Det går nämligen inte att bekämpa terrorism genom att bevaka, kontrollera och sätta hårda regler för människor som redan följer lagarna. Det borde EU-kommissionen förstå.

Angelica Johansson

Förbundsstyrelseledamot, Svenska Jägareförbundet

Jimmy Persson

Ordförande, Svenska Skyttesportförbundet

Mike Winnerstig

Styrelseordförande, Svenska Pistolskytteförbundet

Anders Lindfors

Ordförande, Svenska Dynamiska Sportskytteförbundet

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN