ÅSIKT

”Betala för bröllopet – själva”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Irene Arthur Wennerbom: Bolagisera kungahuset och sluta betala för kungabarnens nöjesliv

Foto: Ett eventuellt bröllop mellan Daniel Westling och kronprinsessan Victoria bör betalas av kungafamiljen – inte av de svenska skattebetalarna, tycker dagens debattör Irene Arthur Wennerbom.

Bolagisera det svenska kungahuset och gör det till ett självförsörjande familjeföretag med uppdrag att arbeta för Sverige inom- och utomlands. Det vore en gyllene medelväg i frågan om kung eller president. Kronprinsessan Victoria utbildas då till statschef, för Sverige i tiden, och väljer i denna moderna tid själv sin make – en företagare inom gymbranschen, Daniel Westling.

Bröllopet för kronprinsessan Victoria måste alltså kungafamiljen betala – inte de svenska skattebetalarna.

Brud och brudgum är självförsörjande, de har var sina yrken och stöd av varandra. Kung Carl XVI Gustafs förmögenhet är i dag 200 miljoner kronor + 15 miljoner genom god skatteplanering, dessutom tillkommer apanaget på 40 miljoner kronor för att sköta slott och kulturarv.

Kungen äger själv det privata sommarslottet Solliden på Öland, en sportstuga i Storlien och Villa Mirage i St: Maxime i Frankrike, ett arv efter prins Bertil.

Vi måste ifrågasätta kravet på höjt apanage. Kungen har själv flera företag enligt uppgift. Kungabarnen har egna förmögenheter som de bör använda till sina privata liv, och försörja sig själva. Apanaget ska ej vara till för privata utgifter, inte heller till kungabarnens nöjesliv, som ju inte sker som representation för Sverige.

Sålunda kan kungahuset bolagiseras till ett familjeföretag, där medlemmarna avlönas för sina tjänster.

En allvarlig debatt måste tas om de svenska skattebetalarnas – under generationer – traditionella ekonomiska stöd till kungahuset vari nu inbegripes kronprinsessans eventuella kommande bröllop. Detta är en privat angelägenhet. I ett framtida kungligt familjeföretag skulle hon praktiskt taget kunna få vara fru Westling.

Carl XVI Gustaf gifte sig inte med någon av kunglig börd eller ens en adelsdam utan med en vanlig kvinna. Det blev ett kungabröllop.

Vid kungens ålder går vanliga medborgare i pension. I det kungliga familjeföretaget kunde uppdrag och representation övertagas av den i kungahuset som får lämplig utbildning, främst för att arbeta för svenskt näringsliv och svensk kultur.

Som vi minns beklagade sig drottning Silvia över alla resor hon var tvungen att göra bort från barnen, när de var små. Inom det kungliga familjeföretaget kan en mer villig representant utses för uppdrag som inte stör det privata familjelivet.

En ekonomisk ändring av förutsättningarna för kungahuset, en bolagisering, skulle lätta på trycket för de kungliga. Samtidigt skulle inte massmedierna ge dem mindre uppmärksamhet för det, de skulle fortfarande synas lika mycket i media som andra framstående Sverigerepresentanter: politiker, konstnärer, musiker och idrottsstjärnor.

På socialdemokraternas partiprogram står avskaffandet av monarkin. Bolagisera i stället kungahuset till ett fungerande familjeföretag som avlönas för sina tjänster, det är mitt förslag. Sverige skulle sålunda fortfarande ha en kung eller drottning.

Dagens debattör

Irene Arthur Wennerbom

76 år, pensionär, Älvsjö.