Debatt

Ett bredare MP har fått mer makt i politiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik: Miljöpolitik

Sju miljöpartister skriver i Aftonbladet (2/7) om att Miljöpartiet borde tuffa till sig i miljödebatten. Det räcker inte att satsa på räls eller grön konsumtion, utan menar att det behövs nya normer och nya system, och att Miljöpartiet försummat att ”utveckla nya samhällsmodeller som ligger bortom tillväxt- och konsumtionssamhället”.

Det är viktigt att understryka att Miljöpartiets utveckling de senaste tio åren varit positiv. Vi har gått från att ha varit ett marginaliserat parti som uppfattats som flummigt, till att idag vara det parti som har överlägset störst förtroende i miljö- och klimatfrågorna, vilket en undersökning bekräftade häromveckan.

Samtidigt har vi som parti breddat oss, och vi kunde bara för någon dag sen med glädje ta del av den migrationspolitiska uppgörelsen med regeringen, som innebär att papperslösa nu ska få subventionerad sjukvård. Denna förmåga att leverera konkreta resultat är anledningen till ett fler ger oss sitt förtroende.

Men det finns också hos mig en otålighet om att Miljöpartiet inte på ett tillräckligt tydligt och offensivt sätt driver på i miljö- och klimatdebatten. På det nyss avslutade hållbarhetsmötet i Rio stod subventioner av fossila bränslen i fokus. Det får inte finnas tveksamhet kring att Miljöpartiet står på miljörörelsens sida i den frågan. De mest effektiva klimatåtgärderna är genom ekonomiska incitament, därför bör Miljöpartiet också mycket aktivt driva på för det även när det gör oss obekväma.

Författarna är fel ute också på ett mer övergripande plan. För att ställa om samhället har vi inte tid att hitta på ett nytt ekonomiskt system och invänta en revolution. Kanske är det ingen slump att det är politiker från riksdag och EU-parlamentet som undertecknat. Vi märker ofta att dessa ibland har en tendens att bortse från att det är på den lokala nivån som det händer saker i miljöarbetet.

Miljöpartiet är med och styr i nära hundra svenska kommuner, och i 16 av 20 landsting. Här har vi möjligheterna att åstadkomma förändringar i verkligheten, istället för att drömma sig bort. Att bygga våra städer på ett hållbart sätt där man inte behöver i bil i vardagen, att arbeta för nya drivmedel och förnybar energi, att kombinera en omställning med nya gröna jobb, samtidigt som vi som grönt parti tar ansvar för en stabil och tillförlitlig välfärdspolitik.

Karolina Skog

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt