Debatt

”Mediernas bild av invandrare gynnar SD”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Lars Persson, redaktör för bloggen ”Vi i Sverige” skriver på aftonbladet.se om det bästa sättet att bemöta SD.

När det skrivs om invandring och integration är urvalet av nyheter skevt och ibland förekommer rena felaktigheter. Media älskar sensationsjournalistik och det är mycket intressantare att skriva om några stenkastande ungdomar i Rosengård eller arbetslösheten i Herrgården än att skriva om den stora majoritet som går till jobbet varje dag, lever laglydigt och betalar skatt.? Ofta finner man inte eländet i Rosengård vara tillräckligt stort utan använder en ännu mindre del, till exempel Herrgården, för att illustrera hur invandrare i allmänhet lever.??

Mer rättvist skulle vara att säga att de flesta invandrare i arbetsför ålder arbetar. I själva verket arbetar lika stor andel invandrare som infödda räknat på alla åldrar. Det skulle också framgå att utrikes födda hushåll betalar mer till samhället än de får tillbaka i form av bidrag.??

De här vardagliga sakerna får aldrig några stora rubriker om de överhuvudtaget nämns. Hur ska då allmänheten få någon annan uppfattning än att invandringen belastar samhället och hotar välfärden? Inte ens politikerna i riksdagspartierna, som borde sätta sig in i frågan mer djupgående, känner till att de flesta invandrare inte lever i ghetton utan mitt ibland oss andra. ?Hur många vet att 22 procent av barnen i Sverige föds av kvinnor som invandrat? Vad skulle hända med välfärden i framtiden om 22 procent av barnen inte fanns? Elva procent av barnen har en svenskfödd och en invandrad förälder. Det är bara att inse att uppdelningen mellan svenskar och invandrare blir allt svårare att göra. Hur ska Sverigedemokraterna kunna uppnå den homogena befolkning de drömmer om?

Medias oriktiga bild av invandringen gör att vi riskerar att få ett främlingsfientligt parti som SD i riksdagen. De andra partierna försöker motverka detta genom att antingen ignorera SD eller att påpeka deras ursprung i BSS-rörelsen. Det fungerar uppenbarligen inte utan kan i stället ge ökad uppmärksamhet åt partiet. Utan invandringsfrågan skulle SD vara ett utslätat parti som inte skulle väcka intresse hos många.

Lösningen för att hålla SD utanför riksdagen är därför att ge en riktig bild av invandringens betydelse för Sverige. När folk får veta att invandrarnas skatter hjälper till att betala allas välfärd är det inte många som vill ge SD inflytande.

Lars Persson

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik