Folkpartiet borde ta avstånd från abortmotståndaren Utbult

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Gudrun Schyman: EU-kandidaten Utbults kristna konservatism dödar kvinnor

- Folkpartiet kan inte kalla sig feministiskt med en abortmotståndare på EU-listan, skriver Gudrun Schyman.
Foto: Ulf Höjer
- Folkpartiet kan inte kalla sig feministiskt med en abortmotståndare på EU-listan, skriver Gudrun Schyman.

På åttonde plats på Folkpartiets EU-lista står Roland Utbult, en frikyrklig musiker som gjort sig känd för abortmotstånd och familjefundamentalistiska värderingar. Hur har han hamnat där, och vad säger det om jämställdhets­frågornas ställning i Folk­partiet?

Utbults kampanjsida inför EU-valet innehåller rubriker som ”Sex är inte enbart njutning” och ”Minska antalet oönskade graviditeter”. Abortstatistiken kommenterar Utbult så här: ”Som synes är läget allvarligt. Det krävs en förändring. Det handlar inte bara om enskilda människors hälsa, det handlar också om en hel nations välbefinnande.”

Man kan lätt få för sig att man hamnat hos en extrem kristdemokrat snarare än en folkpartist.

Varje år dör omkring 75?000 kvinnor på grund av inskränkningar av aborträtten och hundratusentals kvinnor skadas svårt, ofta som en direkt konsekvens av den så kallade kristna konservatism som Roland Utbults likasinnade företräder runt om i världen.

I EU-länderna Litauen, Irland, Polen och Malta är abort svårt att få eller förbjudet, och fler länder börjar nu tala om krav på inskränkta aborträttigheter. Utbult kommer därför tyvärr att mötas av många likasinnade om han röstas in i EU-parlamentet.

Folkpartiet har en stolt historia när det gäller feminism och jämställdhet. Som socialminister införde Bengt Westerberg den första pappamånaden. Men ett parti som sätter en familjekonservativ abortmotståndare på åttonde plats på listan till EU-valet kan knappast kalla sig feministiskt.

Folkpartiets ledning, partiets övriga EU-kandidater och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni borde ta avstånd från Roland Utbult och uppmana väljare att i stället rösta på kandidater som anser att rätten till abort måste vara en prioriterad fråga i EU. Folkpartiet har annars än en gång visat att de förlorat sitt förtroende som feministiskt parti.

För miljontals europeiska kvinnor är fri abort en central frihetsfråga. I EU-valet kan väljarna göra ett ställningstagande mellan mänskliga rättigheter och de konservativa värderingar som frodas i Europa. I Sverige kan de uppenbarligen heta både kristdemokrater, sverigedemokrater och folkpartister.

Gudrun Schyman

Publicerad: