Gör det lättare att freda sig mot galningarna

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Rebecca Weidmo Uvell: Inrätta ett Nix-register hos Skatteverket

Om du är kvinna och syns i media riskerar du att drabbas av näthat. En rad offentliga kvinnor har nu trätt fram och berättat sina historier. Om kommentarer och hot på nätet, mejl och till och med sms, det ena värre än det andra i sitt innehåll. Det är här tyvärr verkligheten i dag och något jag själv upplevt delvis. Min man har skrivit artiklar och varit en offentlig debattör i åratal utan ett enda påhopp av den kalibern. När jag skrev min första krönika för Aftonbladet fick jag direkt kommentarer om att jag såg ut som en gris, var korkad, en kaffeflicka. Det fanns garanterat värre saker som jag inte hunnit läsa innan kommentarerna rensats bort. Innan jag hann radera mitt telefonnummer på söktjänster ringde en man till mig och tyckte att jag skulle låta bli att ha synpunkter på sossarna. Det var inte något hot men ändå väldigt obehagligt.

Det finns absolut män som drabbas av det här också, de får vi inte glömma. Vänner till mig har blivit dödshotade på nätet, de har skrivit ut deras adresser och sagt att de väntar i mörkret. Men det drabbar kvinnor i en ofantligt stor utsträckning. Och lagen är tandlös. Nästan ingen hittas och de få som ställs inför rätta får lindriga straff.

Hur får folk tag i adresser, telefonnummer och så vidare? Det är lätt. För i Sverige kan vem som helst kan ringa Skatteverket och inte bara få din hemadress utan också personnummer, uppgifter om barn, make, inkomstuppgifter, ägda fastigheter och företag. Om du inte vill ha reklam i brevlådan eller folk som ringer hem till dig kan du enkelt ringa Nix-registret och registrera dig. Då slipper du. Men vill du freda dig från galningar som hotar dina barn finns ingenstans att ringa.

Visst kan du även i dag få skyddad identitet, där skyddande av personuppgifter är den enklaste formen. Men du kan inte bestämma det själv, bara ansöka och helst ska du ha intyg från polis, sociala myndigheter eller en dom. Och varje år måste du motivera varför den ska vara kvar. Jag tycker vi ska fråga oss varför normalläget i Sverige är att alla PERSONLIGA uppgifter från början ska vara offentliga, och inte det omvända. Varför ska vem som helst ha tillgång till ditt liv och du ska motivera om du vill ha dem ifred? Det är inte rimligt. Så gör om, gör rätt. Inrätta ett NIX-register på Skatteverket, som exkluderar alla utom andra myndigheter att få ut dina uppgifter och där man lätt registrerar sig via nätet. Kan man deklarera via sms kan vi säkert fixa detta också. Det ska inte vara lättare att slippa reklam än att skydda sin familj.

Rebecca Weidmo Uvell

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN