Debatt

Rebecca Weidmo Uvell: Lönsamt att inte jobba - om du är ex-politiker

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Det kan vara väldigt lönsamt att inte jobba. Om du är före detta politiker, det vill säga. Många kan lyfta generösa pensioner innan att ens ha fyllt 50 år. Och det finns inget krav att söka nytt jobb. Nä, det är till och med så att får du ett nytt jobb räknas lönen av mot pensionen så incitamentet att över huvudtaget jobba mer är försvinnande litet. Varför jobba när du tjänar mer på att klia dig i naveln hela dagarna?

Till exempel f d borgarrådet i Stockholm, Stella Fare, som pensionerade sig för 10 år sedan, blott 44 år gammal. Sju år äldre än jag är nu och alltså redan pensionär. Hon fick förra året 420 000 kr av skattebetalarnas pengar på att göra ingenting. Och det kan hon fortsätta med i ytterligare 11 år om hon vill. Eller Solnas f d kommunalråd, sossen Johanna Graf, som sa upp sig själv i mars för att förverkliga drömmen om att arbeta på sjön. Och nej, det är inte jobb på en Finlandsfärja hon tänkt sig utan att få segla segelbåt på heltid. Medan Graf försöker få utbildning och sedan jobb som sjöman på någon lyxbåt (och nej, hon vägrar att börja jobba som servitris, hon är ju sjöman!) får Solnas skattebetalare stå för notan. Men under tiden kan de som betalar i Grafs blogg åtminstone få läsa om att hon ser valar, hänger vid havet i Florida och springer på yacht-mässor för stålarna.

För att få tillgång till dessa lukrativa pensionsavtal ska du ha arbetat som politiker minst 12 år. Förutom att du inte behöver söka jobb är en annan fiffig detalj i avtalen att kapitalinkomster inte räknas som lön. Du kan alltså utan problem fram till pensionen jobba i eget bolag och ta ut så mycket pengar du vill som kapitalinkomst utan att förlora en spänn i pensionen. Detta vet sossen och f d statsrådet Pär Nuder. Hans rådgivningsbolag drog in 14 miljoner kronor förra året. Samtidigt har han alltså pension till sin 65-årsdag, som du och jag betalar. Och utan något som helst fusk eller fiffel.

Men fusk eller inte fusk, att leva på skattebetalarnas pengar när du kan arbeta, eller ännu värre faktiskt arbetar, är omoraliskt och fel. Politik bygger på värderingar, en djup känsla över vad som är rätt och fel.  Det är tydligen för mycket begärt att de ska leva som de lär.

Därför är det dags för såväl riksdag och regering som SKL att göra om avtalen så att de överensstämmer med vad resten av samhällets medborgare får leva efter. En kort omställningsförsäkring och sedan är det dags att gå till ett nytt jobb varje måndag som alla andra. Om Johanna Graf vill segla segelbåt och kolla på valar resten av livet får hon betala själv.

Rebecca Weidmo Uvell

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Rebecca Weidmo Uvell

ÄMNEN I ARTIKELN

Rebecca Weidmo Uvell