ÅSIKT

”UD lämnar soldaterna i sticket!”

DEBATT

Bo Gunnarsson: ”Att hålla så dålig beredskap är nonchalant och ett svek”

En mardrömsliknande kris hotar Pakistan.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Självmordsbombare slår till efter behag i gränstrakterna mot Afghanistan och i storstäderna, Usama bin Ladin uppmanar till martyrskap, talibaniseringen har tagit ny fart och rykten surrar om en ny militärkupp.

Foto: Bra beredskap är en nödvändighet i konfliktdrabbade zoner. Hotbilden mot svenska ISAF-trupper (International security assistance force) förstärks hela tiden trots att de arbetar i relativt lugna områden.

Kidnappningar, avrättningar? Och USA hotar trots Islamabads protester att bomba ”fienden” på pakistansk mark.

Pakistan betraktas redan som en krigszon. Varningsflaggan är så högt i topp som den kan hissas.

Vad gör Carl Bildt och UD?

Svar: Över sommaren och fram till slutet av september bemannas ambassaden i Islamabad med enbart två personer.

Handelsattaché Lennart Holst och Maja Karaulak, ansvarig för konsulära frågor, post och arkiv.

Holst har dessutom det övergripande ansvaret för Afghanistan där omkring 350 svenska soldater ingår i Isaf-trupperna.

Ambassadör Ann Wilkens har just åkt hem och nu går ministern Hans Nicklasson, ansvarig för rapportering och säkerhet, i pension.

Ersättarna kommer först om två respektive tre månader.

Situationen är bisarr.

Skulden läggs till stor del på UD:s personalavdelning som har fria händer med planering och prioritering i ”små länder”.

Men ytterst är Carl Bildt ansvarig: kärnvapenmakten Pakistan hotar att förvandlas till en politisk härdsmälta av terrorism men utrikesministern har hittills inte uttalat sig om krisen. Allt som sker i Pakistan påverkar direkt utvecklingen i Afghanistan där våra soldater är baserade.

Lennart Holst, som jobbat i Islamabad i fyra år, bekräftar att arbetsbördan redan är ”omänsklig”.

– Även om något allvarligt skulle hända våra Isaf-soldater i Masar-i-Sharif så hinner vi knappast åka dit, säger han.

Situationen för de svenska ISAF-trupperna förvärras av att deras politiske rådgivare Ingrid Tersman också åkt hem och inte ersätts förrän tidigast i höst.
Anser verkligen Bildt att de i nuläget är garan-

terade bra information från regionen?

På det så kallade sektionskontoret i Kabul har styrkan halverats. UD-tjänsten som politiskt ansvarig har varit vakant i ett helt år (!) och två av fyra Sida-anställda är på semester till i september.

Kan bevakning och rapportering ske från ett tjänsterum på utrikesministeriet i Stockholm 12 000 km bort med hjälp av internet och tv-snuttar?

Att hålla en så dålig beredskap är nonchalant och ett svek mot våra soldater. Anser verkligen Carl Bildt och försvarsminister Mikael Odenberg att de under rådande förhållanden är garanterade bra information och analyser från konfliktzonen och regionen?

Alla svenska ambassader är underbemannade sommartid. Likt andra svenska medborgare har UD-anställda rätt att ta ut en sammanhängande semester och UD har av kostnadsskäl sagt nej till att sända ut vikarier. I princip är det naturligtvis helt riktigt.

Det går bra på de flesta beskickningarna.

Men utrikespolitik och diplomati förutsätter en stor flexibilitet som UD:s personalavdelning tycks vara helt omedveten om. Det säger sig självt att krishärdar måste prioriteras och undantas besparingsåtgärder, som i förlängningen hotar svenska medborgares säkerhet.

Situationen i Pakistan och Afghanistan är dramatiskt explosiv. Dag efter dag toppar regionen BBC:s och CNN:s nyhetssändningar och internationella mediers förstasidor.

Just nu hålls 21 sydkoreanska kristna gisslan (två redan avrättade) och hotas att mördas en efter en. Redan har afghanska domare, journalister och biståndsarbetare summariskt likviderats.

Nästa gång kan det vara en svensk hjälparbetare.

Eller svenska soldater.

Hotbilden mot de svenska Isaf-trupperna förstärks trots att de är verksamma i relativt lugna norra delen av landet. Terrorexperter i Islamabad är överens om att talibanerna strävar efter att splittra västalliansen genom att angripa också mindre och icke stridande komponenter i Isaf.

Med detta hoppas talibanerna kunna tvinga en del nationer att dra sig ur landet och skapa intryck av att de själva finns överallt där.

Panik är ett effektivt politiskt vapen. Gisslankrisen i Afghanistan angår oss i högsta grad men UD näst intill semesterstänger.

Slutligen kan meddelas att Islamabad i fjol förlorade sin toppranking på hardshiplistan då fyran reducerades till en trea. Ansvarige på UD Peter Bruce fann under en inspektion att ”bomber sällan smäller av” och att stans golfbana ”håller hög klass och medger rekreation”.

Själv uppges han ha spelat nio hål.

Dagens debattör

Situationen i Pakistan och Afghanistan är explosiv och toppar nyhetssändningar varje dag efter självmordsbombningar, kidnappningar och mord. Och vad gör Bildt och UD? Trots att det finns 350 svenska soldater i Afghanistan är den ansvariga ambassaden i Islamabad nästan obemannad, skriver Bo Gunnarsson.