ÅSIKT

”Ge inte barnen gift i julklapp!”

DEBATT

Anna Hedh, EU-parlamentariker (s): ”Många konsumenter är invaggade i en falsk trygghet”

Foto: Leksakslarm Tidigare i år återkallade leksakstillverkaren Mattel tusentals leksaker i Sverige. Bland annat tillbehör till Barbiedockan som innehöll för höga halter bly.

Just nu är julklappshandeln med leksaker i full gång men jag undrar hur många som brukar tänka på om leksakerna är säkra eller innehåller bly eller annat gift innan de betalar och slår in paketen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag måste erkänna att jag har varit dålig på det, jag har inte alltid tänkt på vad leksaken innehåller för kemikalier, eller säkerhetsgraden på den när jag handlar leksaker till mina barn. För mig är det så självklart att de leksaker jag handlar i leksaksaffärer i Europa 2007 är säkra. Ja, ni kanske tycker att jag är godtrogen men jag är inte ensam.

Efter larmet från det amerikanska företaget Mattel om farliga leksaker från Kina, gjorde jag en raid i min dotters Barbielåda och plockade ut både hund, katt och väska, till min dotters stora förtret. Jag passade då på att fråga några vänner hur de resonerade när de köpte leksaker? Samtliga sa: ”Så länge de säljs i leksaksaffärer och är CE-märkta så är det väl inget problem.” Många konsumenter är alltså invaggade i en falsk trygghet och nu är det EU:s ansvar att se till att tryggheten inte fortsätter att vara falsk!

Kommissionen har redan börjat vidta åtgärder och förväntas inom den närmaste månaden presentera ett utkast till översyn av den leksakslagstiftning vi har haft i EU sedan 10 år tillbaka. Vi är många som har väntat på översynen, för vad kan vara mer prioriterat än våra barns säkerhet.

I dag finns det till exempel leksaker som innehåller gift som är förbjudet i kosmetika. Detta är ju inte klokt!

Vi måste bland annat se till att leksaker som oundvikligen hamnar i barns munnar inte ska innehålla cancerogena ämnen samt andra giftiga ämnen av liknande farlighetsgrad. Många sådana här ämnen ackumuleras i kroppen och barn som utsätts kommer därmed att ha det i kroppen för resten av livet och för varje gång barnet utsätts för dessa ämnen får det en större och större mängd i kroppen.

Detta är inte ett ansvar som kan läggas på föräldrar. Vi har inte kunskapen.

Många av mina kollegor har tidigare varit ute och krävt att vi ska stoppa importen av kinesiska leksaker. Men jag anser inte att vi löser problemet genom att ”låsa oss inne”.

Vi lever i en globaliserad värld och vi måste ställa krav på de kinesiska fabrikerna. De kommer bara att göra det vi ber dem om. De krav vi har ställt sen Mattelskandalen har redan börjat få effekt och Kina arbetar redan nu på nya kontrollmekanismer och ett nytt varningssystem.

Det går därmed åt rätt håll men vi måste fortsätta påverka för att revidera och stärka befintliga regler och få fabrikanter, importörer och leverantörer att leva upp till kraven. Vi måste också se till att stärka kontrollen av leksaker i hela Europa. Nu väntar jag med spänning på kommissionens förslag. Jag hoppas det hinner fram innan jultomten kommer!

Dagens debattör

Anna Hedh, 40 år,

EU-parlamentariker (s),

Mörbylånga/Bryssel.