”Bryssel, vilken ras tillhör jag?”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Marko Huttunen, svensk och europé: ”Jag är protestant, talar och skriver felfri svenska, äter köttbullar och ser på Kalle Anka på julafton”

Foto: NIKOLAI JAKOBSEN

Att diskriminering är förkastligt och att vi måste bekämpa diskriminering, det håller de flesta människorna med om i dag. Dock råder det delade uppfattningar om vilket tillvägagångssätt som är mest effektivt för att bekämpa diskriminering. I EU har de nyligen bestämt sig för att välja den kontroversiella metoden att registrera vilken ras vi tillhör. Ambitionen är att kunna mäta den etniska diskrimineringen.

Bisarrt nog har vi kanske inte lärt oss något av historien. Det kanske är dags att på allvar liksom år 1922, slå upp portarna till statens institut för rasbiologi. Då hade bildandet av institutet uttalat stöd från kända svenska personligheter så som Selma Lagerlöf och högerpolitiker som Arvid Lindman.

För nästan 100 år sedan fanns något så tokigt som Svenska sällskapet för rashygien. Nog för att socialdemokraterna är stolta över sitt politiska arv, men förslaget om upprättandet av det rasbiologiska institutet som lades av socialdemokraterna då, tror inte jag är något som dagens socialdemokrater varken vill kännas vid eller stöttar.

Det är ju inte helt politiskt korrekt att föreslå mätning av folks storlek på skallen eller näsan i dag.

Under hela min uppväxt har jag haft svårt för att kortfattat förklara för folk om mitt ursprung. Andra generationens invandrare, har jag blivit stämplad som i diverse register, men det kan man ju inte svara till folk när de undrat om mitt ursprung. Så jag har fått förklara den långa varianten.

Jag är protestant, talar och skriver felfri svenska, äter köttbullar och ser på Kalle Anka på julafton. Jag kan de två första verserna i Du gamla du fria och har på eget bevåg lärt mig historien om hur nationalsången kommit till. Jag är född på BB i Helsingborg, men från födseln till att jag var 18 år, innehade jag finskt medborgarskap, detta för att min far var finsk medborgare och jag fick densamma. Min mor kommer från Brasilien.

På min fars sida är det relativt enkelt, den sidan är finsk sedan flera generationer. Men det blir lite svårare när man kommer till min mors sida. Min mor är född och uppvuxen i Brasilien, men hennes fars släkt kommer från trakterna kring Ungern och Rumänien. Det kan i praktiken handla om flera olika folkslag. Dokumentationen är inte solklar. På min mormors sida kommer släkten från Portugal, från Madeira och Lissabon. Där är det lika oklart om hur många generationer det rör sig om. Jag personligen, skulle bra gärna vilja veta vilken ras EU tänkte kategorisera mig under.

Det blir en fantastisk databas som politikerna och tjänstemännen i EU får tillgång till. Tänk att ha möjligheten att samköra register om rastillhörighet, religion, kön, sexuell läggning, handikapp, inkomster, bostadsregister, ja listan kan göras lång. Allt om storebror EU får bestämma. Men frågan är vad de får för nytta av en sådan databas.

Snälla politiker i Bryssel, inser ni inte hur svårt ni gör det för er själva? Ni kommer aldrig kunna rasregistrera mig och många andra på ett bra sätt. Därför är mitt förslag till er att lösa denna gordiska knut på ett enkelt sätt. Slå sönder planerna på att förverkliga rasregistrering!

Debattören

Marko Huttunen

europé, kommunfull-

mäktigeledamot (m)

Landskrona

Marko Huttunen