ÅSIKT

Replik: ”Ingen risk att bli beskattad två gånger vid utlandsflytt”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Vilhelm Andersson, rättschef Skatteverket: ...”men regelverket är krångligt”

Svar till Ana Maria Narti (24/8):

Du beskriver det besvär som din vän har haft i samband med sin flytt till Frankrike. Vi på Skatteverket kan bara beklaga, men regelverket är krångligt.

Förklaringen är att alla länder inom EU har rätt att själva utforma sitt skattesystem. Alternativet vore att EU hade överstatliga regler för skatter. I Sverige är det dina före detta kollegor i riksdagen som har makten att besluta över skatterna. Det är även riksdagen som har beslutat om skatteavtalet mellan Sverige och Frankrike.

Principerna för skatteavtalen är enkla – alla ska betala skatt i något land, men ingen ska behöva få sina inkomster beskattade två gånger. Men när det ska tillämpas på alla de olika skatteregler som finns i två olika länder blir det ofrånkomligt krångligare.

En skillnad mellan det svenska och det franska skattesystemet som du tar upp i din artikel är tidpunkten då skatten tas ut. Inkomster kan i det ena landet beskattas direkt när de betalas ut, men i det andra landet beskattas i efterskott när deklarationen ska skickas in.

Vi på Skatteverket gör vårt bästa för att hjälpa de allt fler svenskar som väljer att periodvis eller permanent bo utomlands. Varje år handlägger vi tusentals ärenden liknande din väns och erfarenhetsmässigt kan vi se att risken att bli dubbelt beskattad är närmast obefintlig. Skatt som har dragits i Sverige betalas alltid tillbaka efter att fransk skatt är betald.

Den fria rörligheten är en viktig princip inom EU. Inga skulle bli gladare än vi på Skatteverket om de krångliga dubbelbeskattningsreglerna för personer som flyttar mellan olika länder kunde förenklas.

Slutligen kan jag bara instämma i ditt råd att kontakta oss på Skatteverket inför flytten så hjälper vi till och informerar om vilka regler som ska gäller och vilka blanketter som ska fyllas i.

Vilhelm Andersson,

Skatteverkets rättschef