Fel väg att gå om ni vill rädda liv

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Slutreplik från Henrik Vinge om Black lives matter

Henrik Vinge.

SLUTREPLIK. Förra året mördades i USA ungefär 2 500 afroamerikaner. I över 90 procent av fallen var förövaren en annan afroamerikan. Ytterligare tusentals föll offer för narkotika. Ungefär 6 procent av alla manliga afroamerikaner mellan 30–39 år sitter i fängelse.

Bakom siffrorna tornar oerhörda personliga tragedier upp sig. Naturligtvis inte bara för de som drabbas utan för anhöriga, familjer och barn.

Den som på allvar ville rädda människoliv hade tagit initiativ till insatser mot kriminalitet, gängbildning och narkotika. Man hade arbetat för att stärka utbildning och personligt ansvarstagande. Men här är Black lives matter och Feministiskt initiativ tysta. De har inga svar.

Enda gången de syns är i de enstaka fall där en polis anklagas för att ha använt mer våld än nödvändigt. Ibland visar det sig tyvärr stämma. Oftast stämmer det inte. På det stora hela är polisen den samhällsinstitution som gör mest för att upprätthålla trygghet och säkerhet åt hederliga medborgare, oavsett hudfärg.

Det finns ingen som gör så mycket för att ”devalvera” värdet av människoliv som identitetspolitiska organisationer som BLM och Fi. Den som råkar ingå en grupp som dessa i paternalistisk iver för tillfället valt att ta under sina vingar förminskas till bricka i ett politiskt spel som hon aldrig någonsin gagnas av.

Den ilska som BLM cyniskt piskar upp hos många afroamerikaner och som sedan får utlopp genom våld mot poliser kommer aldrig leda till ett bättre samhälle för svarta i USA. Men det har heller aldrig varit identitetspolitikernas syfte.

Henrik Vinge

Sammankallande för Sverigedemokraterna i Södermalm/Enskede/Årsta