ÅSIKT

Nej till köttskatt men ja till miljönytta

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Slutreplik från Birgitta Ohlsson och Maria Weimer om grön liberalism

Foto: Birgitta Ohlsson och Maria Weimer, båda (L).

SLUTREPLIK. Vi liberaler tror att köttkonsumtionen behöver minska totalt sett, främst ur klimatsynpunkt. Det är inte för inte vi brukar säga att växthuseffekten främst orsakas av bilen, biffen och bostaden. För oss är det viktigt att konsumenten ska kunna göra informerade val. Vi politiker ska se till att skapa rätt styrmedel och incitament för att det ska vara så lätt som möjligt med ett miljövänligt beteende.

Liberalerna förespråkar inte en köttskatt. Vi tror inte på att punktmarkera en enskild produkt med en skatt på det sättet.

Men samtidigt ser vi behovet av att alla våra livsmedel märks utifrån den miljönytta de bidrar till. På så sätt ges konsumenterna möjlighet till medvetna val genom en förbättrad marknadsutvecklad märkning av köttets klimatpåverkan och ursprung.

Med stöd i forskningen anser Liberalerna att köttkonsumtionen totalt sett bör minska. Samtidigt finns det klara positiva aspekter med köttproduktion som skapar en miljönytta, till exempel svenskt gräsbeteskött. Vi vill dock inte använda statliga pekpinnar utan i stället låta konsumentmakt och marknadskrafter råda.

Klimatet är vår tids största framtidsutmaning och många svenskar oroar sig för miljöproblemen. Liberalerna tror på marknadsinriktad grönt liberalism.

Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot

Maria Weimer, riksdagsledamot, energipolitisk talesperson

Läs Jonas Paulssons replik: Kul – men klarar ni att få ner köttätandet?

Läs debatten här: Vår liberalism klarar kärnkraft – och miljö

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM