Er politik splittrar för oss i förorten, C

Replik från Anders Österberg och Carolina Sinisalo om gängvåldet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är välkommet om än sent att centerpartisterna engagerar sig i kampen mot våldet. Men Centerns ekonomiska politik förenar inte – den splittrar, skriver Anders Österberg och Carolina Sinisalo.
Det är välkommet om än sent att centerpartisterna engagerar sig i kampen mot våldet. Men Centerns ekonomiska politik förenar inte – den splittrar, skriver Anders Österberg och Carolina Sinisalo.

REPLIK. Gängkriminaliteten drabbar många människor i Järva och andra ställen i Sverige. Vi är engagerade för att en dag ska vi slippa se ännu en förälder mista sitt barn.

Därför är det välkommet om än sent att centerpartisterna engagerar sig i kampen mot våldet. 

Vi bor i Järva som kallas för ett utsatt område. Men i själva verket är det nog ett eftersatt område. Låga skolresultat, hög arbetslöshet med mera – klassamhället är de främsta orsakerna till att brottsligheten ser ut som den gör i dag. Här verkar vi vara hyfsat överens.

Men Centerpartiet skulle behöva en bättre politik för ett mer jämlikt samhälle. Er ekonomiska politik förenar inte – den splittrar. 

Det är oacceptabelt att ett fåtal individer med kopplingar till kriminella grupperingar begår brott och sprider otrygghet bland boende i förorter.

För att komma tillrätta med gängkriminaliteten krävs flera åtgärder. Det finns förslag från regeringen vad gäller nya verktyg för myndigheterna, skärpta straff, bättre brottsförebyggande arbete och utökat stöd för avhoppare.

Dessutom har det skett en rad nödvändiga straffskärpningar för exempelvis vapenbrott. Men det är en för enkel lösning att enbart snegla på Danmark och dubbla straffen. Nyrekryteringen till gängen måste brytas. Här har kommunerna ett stort ansvar. 

Under förra mandatperioden sköt regeringen till över 35 miljarder kronor till vård, skola och omsorg. 100 000 fler arbetar nu i välfärden, bland annat i skolan som är viktig för att ge unga goda framtidsmöjligheter.

Men i exempelvis Stockholm, där C ingår i styret, har vissa viktiga välfärdssatsningar uteblivit på grund av skattesänkningar.  

De båda C-kommunalråden avslutar sin artikel med att det är ett svek om vi inte kommer till bukt med problemen gentemot alla ”som bor i dessa områden och mot dem som drabbas av kriminalitet och otrygghet varje dag”.

Vi kan lugna er med att brottsligheten är ett stort problem. Men tack och lov drabbas vi inte varje dag. Det finns också en vardag som är helt underbar med stark gemenskap. 


Anders Österberg, riksdagsledamot från Järva, Sthlm (S)
Carolina Sinisalo, grundare av Fuck våldet efter att två söner blev skjutna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE