Sluta straffa Sveriges bönder, Vänsterpartiet

Replik från Fredrick Federley om EU:s jordbrukspolitik

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I stället för att föra en politik som ger riktig miljövinst och garanterar en fortsatt närodlad matproduktion så klappar Malin Björk och Vänsterpartiet bönder på huvudet. Vänsterpartiet vill fortsätta ösa in pengar i åtgärder som inte fungerar, skriver Fredrick Federley.
I stället för att föra en politik som ger riktig miljövinst och garanterar en fortsatt närodlad matproduktion så klappar Malin Björk och Vänsterpartiet bönder på huvudet. Vänsterpartiet vill fortsätta ösa in pengar i åtgärder som inte fungerar, skriver Fredrick Federley.

REPLIK. Malin Björk undrar om jag och politiker från L, M och KD kommer stödja en ohållbar jordbrukspolitik.

Kan naturligtvis inte uttala mig för andra, men som en av bara två svenskar som engagerat mig i jordbrukspolitiken i Europaparlamentet kan jag försäkra Björk om att jag kommer stå upp för ett hållbart jordbruk, som ger rättvist stöd till bönder, landsbygden och klimatet.

Under nästa vecka kommer Europaparlamentet att ta ett beslut om en ny jordbrukspolitik i EU. Jag håller med Malin Björk att det är ett beslut som kan göra stor skillnad för klimatet och den biologiska mångfalden. Det är nämligen ingen hemlighet att jordbruk är en stor del i utsläppsfrågan och måste dra till strå till stacken i vår gröna omställning.

Något som jag och Centerpartiet kommer driva i alla kommande EU-lagar.

Jag vill också skapa nya europeiska miljöprogram som kommer vara 100 procent fokuserade på ökade klimat- och miljöåtgärder för jordbruket runt om i Europa. Om det inte är ett hållbart jordbruk så vet jag inte vilken måttstock Björk jobbar efter.

I stället för att föra en politik som ger riktig miljövinst och garanterar en fortsatt närodlad matproduktion så klappar Malin Björk och Vänsterpartiet bönder på huvudet. Vänsterpartiet vill fortsätta ösa in pengar i åtgärder som inte fungerar.

Det må låta bra på ett plakat under första maj, men fungerar inte i verkligheten. De kommer med detaljreglering efter detaljreglering till bönderna som i många fall går på knäna för att producera mat till en hel kontinent, även i kristider.

När V och deras vänner i Europa vill att politiken ska bestämma hur mycket mat som ska produceras i EU och bestämma pris så kan jag bara säga; vi har testat det förr. En socialiserad styrning av jordbruket funkar inte. Det är dags att Vänsterpartiet slutar straffa svenska bönder. 

Jag kommer sitta vid förhandlingsbordet dag ut och dag in fram till nästa veckas beslut. För att se till att den nya jordbrukspolitiken är just vad den ska vara – en reformering som ger jordbruket och landsbygden rätt förutsättningar. Som fokuserar på att ge bönder tillräckligt betalt för sitt arbete och där vi ökar insatserna för miljön.


Fredrick Federley, Europaparlamentariker, ledamot i jordbruksutskottet (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE