ÅSIKT

Ni ser inte allvaret, S

Slutreplik från Gunnar Hökmark (M) om demokratin i Rumänien

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Gunnar Hökmark svarar Socialdemokraterna i Europaparlamentet.
DEBATT

SLUTREPLIK. De fem socialdemokraternas svar om den rumänska regeringens försök att legalisera korruption upp till nära en halv miljon kronor oroar. Antingen förstår de inte demokratins fundament eller så vill de inte se deras partivänners odemokratiska tendenser.

För det första tycks de inte förstå allvaret i att en europeisk regering medvetet försöker göra korruption till alternativ styrelseform.

Om de rumänska socialdemokraterna hade fått som de velat hade landet blivit ett centrum för korruption och rysk påverkanspolitik gentemot hela EU.

Avkriminalisera grov och omfattande korruption på regeringsnivå är mycket mer långtgående än att korruption i största allmänhet ökar. Det handlar om demokratins fundament när maktutövning går från demokratisk kontroll till korrupt maktutövning.

Det andra är att de i ivern att skyla över de socialdemokratiska partivännernas förfall för fram osanningar.

Det är helt enkelt inte sant att jag försvarar Viktor Orbáns maktfullkomlighet. Jag angriper honom i artikeln de besvarar liksom jag många gånger tidigare gjort. De fem socialdemokraterna försöker relativisera den rumänska socialdemokratiska regeringens försök att underminera demokrati och rättsstat. De förstår inte allvaret.

Det tredje är att vi runt om i de östeuropeiska staterna har utmaningar som rör rättsstat, demokratins oberoende institutioner och öppenhet.

Det gäller Polen, Ungern, Slovakien och nu allra mest allvarligt i Rumänien. Det är för viktiga skeenden för att göras till svensk partipolitik.

Mitt påpekande om de svenska socialdemokraternas tystnad inför sina partivänners korruptionspolitik kom med ett krav på att de ska ställa sig på det rumänska folkets sida. I stället talade de om Ungern, som om de därmed inte behöver agera gentemot den rumänska regeringen. Det är allvarligt och skamligt.


Gunnar Hökmark, EU-parlamentariker (M)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rumänien

EU