ÅSIKT

I det svåra öppnar vi våra hjärtan

Debattören: Jag sörjer med min stad som är i chock, men är också stolt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Urban Andersson/privat
Natasha Arnborg: ”För fem dagar sedan stod jag utanför Westminster i London där en bil för drygt två veckor sedan dödade fem personer. Inte i mina värsta tankar hade jag trott att det skulle inträffa i min egen stad Stockholm endast några enstaka dagar senare. ”
DEBATT

DEBATT. För fem dagar sedan stod jag utanför det brittiska parlamentet vid Westminster i London där en bil för drygt två veckor sedan körde på fotgängare och dödade fem personer.

Där, bland alla blombuketter, starka brev och en svag energi i luften som påminner om förtvivlan, undrade jag hur vi i Sverige skulle reagera om något sådant hände i vår huvudstad. Vad skulle hända om en lastbil åker rakt in i stadskärnan och paralyserar hela Stockholms stad? Vilken inverkan skulle ett terrorattentat ha på oss?

Inte i mina värsta tankar hade jag trott att det skulle inträffa endast några enstaka dagar senare.

Jag sörjer med min stad som är i chock. Många har precis kommit hem till trygghet efter en fruktansvärd dag.

Men jag är också lättad. Lättad för att jag ser på Facebook att två killar dragit ihop ett gäng om tio bilar och kör hem folk som är strandsatta i en nuvarande spökstad. Lättad för att man skapat en sida där man kan underrätta närstående runt om i staden, landet och världen att veta att man är okej. Lättad för att nyhetsankaret Anna Lindmarker på TV4 känner med oss tittare och berättar att hon har sms-dialog med sin son eftersom hon inte når fram på telefonen. Glad för att blodcentralens telefoner ringt varma för att folk vill donera blod.

Glad för trenden #openstockholm där folk öppnade sina hem och verksamheter för att ta hand om de som inte kunde ta sig hem. Stolt över Stockholms poliser, antiterror-beredskap, läkare, journalister, de snabba utrymningsplanerna och samtliga sjukhus. Det här är också en verklighet.

I riktigt svåra och otänkbara situationer gör vi stockholmare det som före detta statsminister Fredrik Reinfeldt uppmanat oss att göra; Vi öppnade våra hjärtan, våra hem, vår omtanke, vår medmänsklighet, för varandra.

Vi står med våra grannländer och vi är starka i vår solidaritet.

Mina tankar och kondoleanser går till de drabbade och deras anhöriga.


Natasha Arnborg, pr-assistent


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM