Visa att C tar miljön på allvar, Wiesner

S: Du har fortfarande möjlighet att säga ja till EU:s naturlag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-07-05

Med hjälp av Centerpartiets Emma Wiesner lyckades högern tillfälligt stoppa den viktiga EU-miljölagen om naturrestaurering. Men Wiesner har fortfarande möjlighet att ändra sig och ta ansvar för Sveriges natur och skogsbruk, skriver Heléne Fritzon.

DEBATT. Högern i Europa försöker stoppa EU:s ambitiösa miljölag på diffusa grunder.

Med hjälp av Centerpartiets Emma Wiesner lyckades de tillfälligt stoppa den viktiga miljölagen om naturrestaurering. Men Wiesner har fortfarande möjlighet att ändra sig och ta ansvar för Sveriges natur och jord- och skogsbruk.

 

Med mindre än ett år kvar till EU-valet har den politiska temperaturen stigit rejält i Europaparlamentet. Det riskerar tyvärr att leda till högre temperatur på termometern också.

De högerkonservativa har nu krokat arm med de högerextrema för att stoppa tung miljölagstiftning i EU:s klimatpaket. Det är tydligt att de har gjort en populistisk sväng inför EU-valet.

Moderaternas och Kristdemokraternas partigrupp har slopat ambitionerna för att nå EU:s klimat- och miljömål och försöker i stället sätta en bild av att omställningen hotar jordbruket och matsäkerheten i Europa.

 

Inget kunde vara mer fel. Vi ser redan i dag hur torka, skogsbränder och färre pollinerare hotar jordbruket och skapar fler kriser i Europa.

Att återställa och skydda naturen så att den kan skydda oss mot klimatkrisen och säkra vår matproduktion är vårt bästa skydd och den enda långsiktiga lösningen. Jag är väldigt oroad över effekterna om vi stoppar förslaget.

 

Förra veckan lyckades högern tillfälligt stoppa den omtalade lagen om naturrestaurering som ska säkerställa den biologiska mångfalden. Det är mycket oroväckande.

Jag är otroligt besviken på de svenska ledamöter som försöker obstruera denna process i stället för att samarbeta för att ta ansvar för krisen för naturen och svenska intressen.

Men vad som är än mer överraskande är att det var Centerpartiets Emma Wiesner som fällde förslaget med den avgörande rösten. Liberalernas Karin Karlsbro, som ingår i samma partigrupp som C, har å andra sidan tagit tydlig ställning för förslaget och röstat ja.

I media har Wiesner haft högt tonläge kring kommissionens förslag, trots att vi förhandlat fram nya förslag i parlamentet som ska skydda svenska intressen.

 

I det ursprungliga förslag som EU-kommissionen presenterade fanns det flera delar som var problematiska ur ett svenskt perspektiv som också vi socialdemokrater agerat emot.

Men genom att delta aktivt i förhandlingar och söka kompromisser lyckades vi stryka dåliga förslag och ge Sverige bestämmande över vår egen naturrestaurering. Detta samtidigt som vi tar ansvar för att vända trenden med den kraftigt försämrade biologiska mångfalden och för att genomföra klimatomställningen.

 

Efter flera dramatiska omröstningar i Europaparlamentets miljöutskott har nu alla konstruktiva kompromisser fallit. Det innebär också att vi är tillbaka på ruta ett inför omröstningen i plenum nästa vecka. Det är mycket ovanligt i Europaparlamentet.

Jag kommer att fortsätta att engagera mig i de fortsatta förhandlingarna inför omröstningen för att säkra att vi även där får gehör för svenska prioriteringar.

Jag hoppas att alla svenska partier nu tar sitt ansvar och gör detsamma i stället för att motarbeta EU:s klimat- och miljöpolitik.

 

Det kulturkrig som de högerkonservativa försöker att skapa kring jordbruket och matproduktionen kommer ingen att vinna på. Det finns ingen motsättning mellan jordbruket och klimatomställningen – tvärtom.

Jag vet att Centerpartiet är ett parti som tar miljöfrågorna på allvar, därför hoppas jag att Emma Wiesner tar sitt ansvar nu när förslaget ska tas upp av hela Europaparlamentet i Strasbourg nästa vecka. Nu är det upp till bevis.


Heléne Fritzon, delegationsledare Socialdemokraterna i Europaparlamentet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.