Debatt

Se upp för kostråden som skadar din hälsa

Debattörerna: I dag kan vem som helst kalla sig kostexpert i medierna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är hög tid att ställa sig frågan vad som händer när självutnämnda experter utan relevant utbildning får en framträdande roll i medierna för att ge råd om sambandet mellan mat och hälsa, skriver debattörerna.
Det är hög tid att ställa sig frågan vad som händer när självutnämnda experter utan relevant utbildning får en framträdande roll i medierna för att ge råd om sambandet mellan mat och hälsa, skriver debattörerna.

DEBATT

DEBATT. För hälsans skull är det viktigt att de kostbudskap som vi konsumenter nås av är vetenskapliga och tål att granskas.

I dagsläget är det alltför ofta det motsatta. Direkt felaktiga och ibland till och med skadliga råd och påståenden tar för ofta plats.

Många journalister och redaktioner tar givetvis redan ett föredömligt ansvar för att föra fram den vetenskapliga bilden av verkligheten och värnar att väga flera relevanta aktörers budskap mot varandra.

Vi vill rikta strålkastarljuset mot de frekvent förekommande tillfällen när alternativa fakta, snabba sökningar på populistiska webbsidor samt enskilda personer får utgöra basen i rapporteringar kring kost och hälsa.

Det är bra att människor intresserar sig för mat och hälsa. Genom matvanorna kan vi förebygga många livsstilssjukdomar, vilket är en stor vinst. Ökad kunskap om mat möjliggör medvetna val som gör att vi mår bra, även i det långa loppet.

Nya, spännande forskningsresultat är alltid intressanta och relevanta att rapportera om utifrån ett kritiskt förhållningssätt, men det är olyckligt när enstaka studier lyfts fram som en sammanfattning av det vetenskapliga läget.

I dag kan vem som helst kalla sig expert eller sakkunnig inom mat och hälsa. Det är hög tid att ställa sig frågan vad som händer när självutnämnda experter utan relevant utbildning får en framträdande roll i medierna för att ge råd om sambandet mellan mat och hälsa, baserat på övertygelse och egna erfarenheter?

Ingen har undgått rubriker som ”Gluten gör dig sjuk”, ”Frukt gör dig fet” och ”Därför ska du undvika mjölk”. Att kost utan kolhydrater skyddar mot cancer medan aspartam orsakar cancer är andra exempel på påståenden, helt utan vetenskaplig grund, men som vi möts av i tid och otid.

Det skapar enbart ökad osäkerhet kring samband mellan kost och hälsa. Samtidigt urholkas förtroendet för vetenskap och seriös forskning.

Det är viktigt att alla aktörer som förmedlar information om mat och dess koppling till hälsa, inklusive vi själva, baserar vårt arbete på evidensbaserad fakta.

Kritiskt granskande medier behövs nu mer än någonsin för att ge människor trovärdig, vetenskapligt förankrad vägledning och information. Gemensamt måste vi ta krafttag mot det kunskapsförakt och ibland resistens som tyvärr breder ut sig.

Vi vill ha en god dialog med de redaktioner som, liksom vi, baserar arbetet på vetenskaplig och objektiv grund och vi välkomnar alla i det goda samtalet.


Palle Borgström, förbundsordförande LRF
Maria Sitell, talesperson och leg dietist Brödinstitutet
Susann Ask, ordförande Dietisternas riksförbund
Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig Livsmedelsföretagen
Lovisa Wilhelmsson, ordförande Nutritionistföreningen
Mats Sunebäck, ordförande Almega Friskvårdsföretagen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Almega

LÄS VIDARE

DEBATT Trängsel på Gekås men motionsloppen ställs in

ÄMNEN I ARTIKELN

Almega

Gluten

Hälsa

Kost

Livsmedelsföretagen

Mat

Medier