Frigivna imamer ökar radikaliseringen här

Debattörerna: Vi måste kunna försvara oss mot våra fiender

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi tycker att människor som öppet tagit ställning för salafistiska/jihadistiska terrorrörelser inte ska vara på fri fot. Orsaken är enkel: hyllade terrorvänliga imamer kommer öka radikaliseringen av ungdomar i vårt land, skriver Kurdo Baksi och Zoran Alagic.
Vi tycker att människor som öppet tagit ställning för salafistiska/jihadistiska terrorrörelser inte ska vara på fri fot. Orsaken är enkel: hyllade terrorvänliga imamer kommer öka radikaliseringen av ungdomar i vårt land, skriver Kurdo Baksi och Zoran Alagic.

DEBATT. Sommaren 2017 meddelade SÄPO att det finns 3 000 extremister i Sverige. Drygt 2 000 av dem uppges vara islamistiska extremister. Dessa individer anses kunna stödja, samla in pengar, rekrytera och på olika sätt vara behjälpliga med logistik.

I fjolårets rapport ”Mellan salafism och salafistisk jihadism – påverkan mot och utmaningar för det svenska samhället” (Försvarshögskolan) kan man läsa om den alltmer utbredda salafismen som kan bli inkörsport till radikal islamism. Södra Järva har pekats ut som ett centrum för sådana destruktiva miljöer.

Vi är många som minns terrorattentatet på Drottninggatan våren 2017 som krävde fem dödsoffer och många skadade. Terrorhotet mot Sverige är minst sagt stort.

Hänsynslösa rekryterare lockar barn och unga i Sverige och andra länder att få dem att ansluta sig till terrorrörelsen Islamiska staten (IS) och andra jihadistiska rörelser. IS är världens rikaste terrororganisation just nu.

Enligt Säpo har 299 svenskar rekryterats av jihadistiska grupper och åkt iväg till Syrien och Irak sedan 2014. Minst 50 av dessa svenska ungdomar har dödats i strider eller flygbombningar i Syrien och Irak. 135 av dem har återvänt till Sverige och kan utgöra ett allvarligt för vårt samhälle.

En fråga som bör få sitt svar är hur dessa ungdomar rekryterades. Visst är det många som rekryterats via sociala medier men vi misstänker att också många imamer runt om i Sverige har skapat en plattform för rekrytering.

Mot bakgrund av detta finner vi det märkligt att sex svenska imamer som anses vara ett hot mot Sveriges säkerhet inte utvisas från vårt land utan har frigetts. När dessa kommit tillbaka till sina moskémiljöer har de inte bara hyllats utan också tagits emot som rockstjärnor.

Detta är mycket allvarligt. Vilka signaler skickas ut när svenska imamer som hyllat IS plötsligt är fria? Blir de inte idoler eller förebilder för ungdomar med identitetsproblem i utsatta områden?

Vi tycker att människor som öppet tagit ställning för salafistiska/jihadistiska terrorrörelser inte ska vara på fri fot. Orsaken är enkel: hyllade terrorvänliga imamer kommer öka radikaliseringen av ungdomar i vårt land.

Visst har IS besegrats territoriellt men IS finns som ideologi och har hundratusentals anhängare runt i världen. Man behöver inte vara expert för att kunna fastslå att flera tusen av dessa är vandrande självbombare som kan slå till var som helst på jordklotet. Minns Paris, London, Nice, Orlando, Bryssel! Visst har Irak och Egypten dödsstraff men Ryssland har det inte.

Om Sverige inte kan utvisa terrorister till länder med dödsstraff betyder det inte att dessa ska vara på fri fot. En anmälningsplikt per vecka kommer knappast bekämpa terrorism i form av attentat och andra terrorbrott.
Sveriges säkerhet går före allt annat. Våra myndigheter ska göra allt för att alla Sveriges tio miljoner invånare ska känna sig trygga. Ambitionen ska vara noll radikalisering, inte skapa miljöer som ökar radikalisering. Det är bättre att imamer som öppet gett stöd till IS ska vara under någon form av bevakning.

Vi måste värna vårt samhälles grund som är rättssäkerhet, jämlikhet och demokrati. På inga villkor får hanteringen av hoten bli en höger-vänster-fråga. Vi måste samtidigt kunna försvara oss mot våra fiender. Det är en balansgång som demokratin måste klara.
Efter dådet på Drottninggatan där gärningsmannen Rahmat Akilov, som var utvisad men ändå kunde vara kvar och planera och genomföra terrordådet som skakade landet, är förståelsen för de viktiga principerna försvagade. Dessa principer måste skyddas.


Kurdo Baksi, Författare och opinionsbildare
Zoran Alagic, Debattör


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE