SD: Därför anmäler vi utrikesministern till KU

Markus Wiechel: En osund hybris präglar regeringskansliet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Utrikesminister Ann Linde (S) kan omöjligen tro att förtroendet för Sverige ökar när man med en självgod, insiktslös och mästrande ton ljuger om vad som sker i Sverige i syfte att dölja den svenska regeringens uppenbara handlingsförlamning, skriver  Markus Wiechel, utrikespolitisk talesperson (SD).
Utrikesminister Ann Linde (S) kan omöjligen tro att förtroendet för Sverige ökar när man med en självgod, insiktslös och mästrande ton ljuger om vad som sker i Sverige i syfte att dölja den svenska regeringens uppenbara handlingsförlamning, skriver Markus Wiechel, utrikespolitisk talesperson (SD).

DEBATT. Sverige är ett fantastiskt land och vi har mycket att vara stolta över. Den utveckling vi sett de senaste hundra åren har lett till framgång och att vårt land blivit känt runt om i världen som ett föredöme.

Vår välfärd har på olika sätt inspirerat makthavare världen över och den allmänna bilden av oss har länge varit god. När man rest utomlands och Sverige har kommit på tal är det många som associerat vårt land med innovationer och välstånd.

Sakta men säkert håller den bilden på att raseras. Vårt land har alltmer kommit att präglas av att vara det där lite mer udda landet i norr, som gör precis tvärtemot alla andra – och dessutom är stolta över det.

Det handlar inte bara om migrationspolitiken, som kommit att forma så gott som varje samhällsområde negativt. Nu ser vi det klart och tydligt i och med den väg som Sverige har valt under rådande pandemi.

Trots omfattande varningar från forskare världen över och från de länder som initialt drabbats hårdast av coronaviruset, ignorerade regeringen detta. Man lät bli att införa nödvändiga åtgärder och ratade bland annat testning och karantän av exempelvis resenärer från riskzoner med argumentet att det inte skulle ge någon effekt.

En osund hybris präglar regeringskansliet som än till dags dato gömmer sig bakom Folkhälsomyndigheten, vars företrädare konsekvent och återkommande visat sig ha fel när de svarat på frågor rörande coronaviruset.

Under en längre tid har Sverige varit det land där flest människor avlidit per capita i sviterna av Covid-19. Detta bör om något vara ett bevis för att regeringens påstådda strategi bör betraktas som ett fullständigt misslyckande, varför det inte heller är konstigt att andra länder i dag betraktar oss som paria, med mer eller mindre stängda gränser som följd.

I den tyska kanalen Deutsche Welle kunde vi härom veckan se en intervju med den självgoda men märkbart besvärade utrikesministern Ann Linde (S).

Med en sällan skådad arrogans visade ministern prov på den verklighetsfrånvända vardagen som i dag utmärker regeringskansliet. Med raljanta och minst sagt dåligt underbyggda svar var det nästan som om själva målet för ministern var att förvärra Sveriges internationella anseende.

Det är inte konstigt att den svenska regeringen ställs mot väggen för den undermåliga hanteringen inför och under rådande pandemi. Som ett litet exportberoende land är våra internationella relationer obeskrivligt viktiga. De länder vi vanligtvis handlar med måste få svar på relevanta frågor om vad vi gör för att pressa tillbaka smittan och varför de kan lita på oss.

Utrikesminister Ann Linde (S), som tidigare dessutom ansvarat för just handelsfrågor, borde förstå vikten av ett starkt förtroende för att kunna ha goda internationella relationer. Inte ens hon kan få för sig att andra länder imponeras över att Sverige lyckats ”platta till kurvan”, som svar på varför Sverige sorgligt nog har världsrekord i andel döda.

Hon kan omöjligen tro att förtroendet för Sverige ökar när man med en självgod, insiktslös och mästrande ton ljuger om vad som sker i Sverige i syfte att dölja den svenska regeringens uppenbara handlingsförlamning.

Gränsen för vad vi kan acceptera har passerats. Av den anledningen KU-anmäler vi utrikesminister Ann Linde (S).


Markus Wiechel, utrikespolitisk talesperson (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: