Vi får inte skriva ner sommarprogrammen

Replik från SR om transkribering av Sommar i P1

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I dagsläget har Sveriges Radio varken rätt att publicera manus eller att transkribera sommarprogrammen, som föreslås i artikeln, eftersom upphovsrätten ägs av sommarvärdarna, skriver Bibi Rödöö och Ulf Myrestam.
I dagsläget har Sveriges Radio varken rätt att publicera manus eller att transkribera sommarprogrammen, som föreslås i artikeln, eftersom upphovsrätten ägs av sommarvärdarna, skriver Bibi Rödöö och Ulf Myrestam.

REPLIK. Först av allt när vi svarar på den kritik som Unga Hörselskadade riktar mot oss i en debattartikel 20/7 vill vi säga att det är väldigt roligt att det finns ett sådant intresse för Sommar i P1, det är glädjande att programmet är så eftertraktat och att de ämnen som tas upp är sådana att det blir angeläget för många att ta del av.

Tyvärr har vi av olika skäl inte möjlighet att uppfylla debattörernas önskemål.

I dagsläget har Sveriges Radio varken rätt att publicera manus eller att transkribera sommarprogrammen, som föreslås i artikeln, eftersom upphovsrätten ägs av sommarvärdarna. Det är en fråga som behöver tas upp med sommarvärdarna och eftersom det handlar om ingångna avtal är det inte aktuellt under nuvarande säsong.

Flera av årets sommarvärdar har nu delat med sig av sina texter på olika sätt, det är förstås något vi ser positivt på.

Vi på Sveriges Radio är givetvis intresserade av att vårt innehåll kommer så många som möjligt till del. Vi arbetar kontinuerligt med ljudkvalitén och hörbarheten och det utvecklas dessutom hela tiden nya tekniska lösningar, bland annat där ljud automatiskt översätts till text. Att denna teknik i framtiden kan leda till lösningar som underlättar för de med ett funktionshinder är troligt.

Men hur och i vilken utsträckning någon sådan tjänst kan bli aktuell kan vi inte spekulera i i dag.

Det är också viktigt påpeka att debattörerna felaktigt påstår att det finns statlig radio och tv i Sverige. Sveriges Radio är ett från staten fristående bolag. Det påverkas inte av att riksdag och regering beslutade att förändra finansieringen av public service från en licensavgift till en skatt, en public service-avgift.

Den ändrade finansieringsformen var ingenting som varken förändrade hur mycket pengar eller vilket uppdrag Sveriges Radio har.

Bibi Rödöö, programchef Sommar i P1
Ulf Myrestam, tf programdirektör Sveriges Radio


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE