Debatt

Alla ska med – skriv om nationalsången

Debattören: En ny inkluderande text skulle vara mer i takt med tiden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

DEBATT. Dags att skriva om nationalsången? Visst skulle det kännas bra med en nationalsång som är mer i takt med tiden, mindre bombastisk och mer inkluderande?

Jag pläderar inte för en helt ny nationalsång. Vi behöver igenkännandet och traditionerna och den första versen står sig bra över tiden.

Men den andra versen känns hopplöst förlegad, storvulen och imperialistisk. Inte så underligt eftersom sången kom till under svensk-norska unionen, alltså en helt annan politisk situation och i en annan tidsanda.

Sveriges nuvarande kung har ett valspråk som lyder För Sverige – i tiden. Skulle inte det kunna vara ett förhållningssätt för en nationalsång också?

Det tycks inte finnas något officiellt politiskt beslut om nationalsången. Den har liksom vuxit in i sammanhangen. Då skulle den ju kunna växa vidare – med tiden och samhällets utveckling.

Här kommer ett förslag till revidering av andra versen:

Du bär våra minnen, vår framtid, vårt nu,

var än vi har rötter här på jorden.

Ja, Sverige, du sköna, vårt fosterland är du

och jag vill leva, jag vill bo i Norden.

Ja, jag vill leva, jag vill bo i Norden.

Kommentar till texten:

De första raderna inkluderar även de människor som inte är födda i Sverige, men som nu bor i och bärs av landet. En nationalsångs syfte måste väl ändå vara att skapa samhörighetskänsla?

Den tredje raden nämner Sverige, vilket inte görs någonstans i den nuvarande nationalsången. Ska man ha en nationalsång ska det väl vara tydligt vilket land man sjunger om.

Fosterland är ett laddat ord. Men det skulle kunna tolkas dubbelt. Dels som landet som födde mig, men också som landet som tog emot mig som en fosterförälder. Tolkat så finns det en anknytning både för den sverigefödda och den utlandsfödda.

Leva och bo i stället för leva och dö. Människor är inte längre så stationära. Även svenskar arbetar och bosätter sig utomlands. Till och med för gott.

Den här formuleringen är mindre statisk, vilket passar bra i våra dagar när människor flyttar runt i världen frivilligt och ofrivilligt.

Mot bakgrund av allt detta tycker jag att det är hög tid att skriva om Sveriges nationalsång!


Karin Olofsdotter, pastor, Falun


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Karin Olofsdotter tycker det är hög tid att skriva om andra versen i nationalsången, till mer inkluderande: ”Sveriges nuvarande kung har ett valspråk som lyder För Sverige – i tiden. Skulle inte det kunna vara ett förhållningssätt för en nationalsång också?”
Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverige

Sveriges nationaldag